Laten we even eerlijk zijn tegen elkaar: een themanummer van Driessen PERSoonlijk over arbeidsvoorwaarden zou niet compleet zijn zonder in te gaan op het belangrijkste onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket: het loon. Nu de CAO-onderhandelingen in verschillende sectoren op het scherpst van de snede worden gevoerd, vraagt u zich vast ook wel eens af ‘krijg ik eigenlijk mijn verdiende loon?’. Als u het goed vindt, trek ik deze vraag graag wat breder. Is er wel zoiets als ‘je verdiende loon krijgen’?
Om deze vraag te beantwoorden, ben ik de boeken ingedoken. De sprookjesboeken, welteverstaan. Ik moet u namelijk iets bekennen: ik ben een grote fan van sprookjes. Zet mij neer in het sprookjesbos van de Efteling en je hebt geen kind meer aan mij. Nu ik zelf twee dochtertjes heb, heb ik het ideale excuus om regelmatig de Efteling te bezoeken. Ik vraag me weleens af waar deze voorliefde vandaan komt. Zou het de magie van de verbeelding zijn? Of zijn het de ridders, kabouters, trollen, draken en prinsessen waar ik geen genoeg van krijg? Of is het toch de moraal van het verhaal, die ervoor zorgt dat sprookjes in mijn hoofd blijven hangen?
De afgelopen weken zijn er aardig wat sprookjes afgelopen. Eerst was daar het faillissement van de ‘troubadour van de lage landen’, Marco Borsato. Tot voor kort leek zijn carrière op een verhaal uit een jongensboek; hij werd ontdekt in de SoundMixShow, trouwde met zijn droomprinses Leontine en boekte succes na succes. Totdat het noodlot toesloeg en zijn droomleven in een nachtmerrie veranderde met het faillissement van zijn bedrijf The Entertainment Group. En dan het verhaal van Dirk Scheringa en zijn DSB Bank. Inmiddels lijken de eerste filmscripts al op de plank te liggen. Terecht, want het verhaal van Dirk Scheringa heeft alle elementen van een klassiek sprookje. Een ‘held’ die zich omhoog heeft gewerkt van ‘gewone man’ tot de gekozen ‘CEO of the year 2008’. Een man die, tegen alle stromingen in, alles dat hij aanraakte in goud deed veranderen. Een ridder die enerzijds geëerd werd door de minister president en de Koninklijke familie en anderzijds door zijn ‘onderdanen’ op handen werd gedragen. En ook dat sprookje was plotseling voorbij. Terecht of onterecht, het doet er nu niet toe. Zowel Marco Borsato als Dirk Scheringa zijn op eigen kracht tot grote hoogte gestegen, tot dichtbij de zon gekomen en net als Icarus neergestort. Wat overblijft zijn twee gebroken ‘helden’. ‘Het kan verkeren’, zou de één zeggen. ‘Boontje komt om zijn loontje’, zegt weer een ander. En deze laatste uitspraak brengt ons weer terug bij de sprookjes.
Het gezegde ‘boontje komt om zijn loontje’ is namelijk een sprookje uit de 17e eeuw. Het gaat over een boontje, een strootje en een kooltje, die samen voor een brede sloot kwamen te staan. Helaas wisten ze niet hoe ze de sloot moesten oversteken. Het strootje kwam met de oplossing! Hij ging over het water liggen, waardoor het boontje naar de overkant kon lopen. Maar toen daarna het kooltje naar de overkant wilde lopen, vatte het strootje vlam en verbrandde. Het kooltje viel in het water en doofde. Dit was voor het boontje aanleiding om in luid gelach uit te barsten. Zijn buik scheurde open en toen kwam ‘boontje om zijn loontje’. Een harde moraal van het verhaal, nietwaar?
Maar…….. in veel sprookjes is er ook nog zoiets als ‘eind goed, al goed’, toch? Zo ook bij ‘boontje komt om zijn loontje’. Het boontje werd namelijk door een kleermaker met zwart garen weer dichtgenaaid. Kent u wellicht nog een goede ‘kleermaker’ voor onze gevallen helden of vindt u dat zij hun verdiende loon hebben gekregen?
drs. Jeroen Driessen
jeroen.driessen@driessen.nl
directeur