Promovenda Inge Hulshof heeft een antwoord op de vraag hoe om te gaan met de negatieve effecten van werkloosheid. Dat kan met ‘re-employment crafting’. “Zoeken naar werk is een zware en stressvolle taak,” vindt de in Groningen opgeleide arbeidspsycholoog Hulshof. Zij onderzocht de afgelopen vier jaar manieren om dat zoeken prettiger te maken. Hulshof promoveerde aan de Technische Universiteit Eindhoven naar de effecten van crafting (‘vormgeven’) daarop.
Mensen die hun job ‘craften’ proberen hun werk zo leuk en uitdagend mogelijk te maken. Dat doen ze door bijvoorbeeld het opstellen van een prioriteitenlijstje of vriendschappelijke competitie met een collega voor het sneller afronden van een taak. ‘Job crafting’ blijkt positief te zijn voor werknemers en organisaties. Craftende werknemers vinden hun werk zinvoller, zijn vaker blij en bevlogen en presteren beter dan collega’s die niet craften.
Hulshof vroeg zich af hoe dat werkt met werkzoekenden. Kunnen zij crafing inzetten en helpt dat om de negatieve effecten van werkloosheid op te vangen? Naast financiële problemen, ervaren werklozen meer stress, angst en depressie dan werkenden.
Samen met uitkeringsinstantie UWV ontwikkelde Hulshof een training voor werkzoekenden om ze drie onderdelen van het craften te leren, waaronder het plannen van vaste sollicitatieblokken. Verder vroeg ze werkzoekenden een dagboek bij te houden over hun werkzoekproces. Ze keek in hoeverre zij uit zichzelf craften en in hoeverre dit hielp bij het vinden van werk in de zes maanden daarna.
Hulshof concludeerde dat mensen die hun zoektocht craften, actiever op zoek gaan naar werk. Ze verkennen meer opties en houden meer netwerkgesprekken. “Werkzoekenden die kwalitatief goede netwerkgesprekken voerden, hadden een half jaar later drie tot vier keer meer kans op een baan.”
Het verschil met andere werkzoekenden is ook dat crafters beter en intensiever netwerken. Bovendien helpt craften om door te gaan bij tegenslag. “Zelfs wanneer mensen weinig sociale steun ervaren of het gevoel hebben dat ze niet vooruit komen, helpt crafting ze om actief te blijven zoeken naar een baan.”
Onderdeel van de training van Hulshof en UWV is ook psychologisch kapitaal. Dit is een verzamelnaam voor hoop, optimisme, veerkracht en taakspecifiek zelfvertrouwen. “Dat laatste betekent dat je het vertrouwen hebt dat jij de taak, in dit geval solliciteren, aankunt. Psychologisch kapitaal valt relatief gemakkelijk te vergroten met trainingen en kleine oefeningetjes. Bijvoorbeeld door aan het eind van de dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent of wat je die dag goed hebt gedaan.”
Volgens Hulshof is het moment voor het trainen van crafting gekomen als iemand in cirkeltjes ronddraait. “Als adviseurs van het UWV werkzoekenden spreken, kunnen zij peilen of iemand vastloopt.” De uitwerking van craften is heel persoonlijk. “Het is een techniek die je op basis van je eigen voorkeuren uitvoert. In de training hebben we met iedere deelnemer een persoonlijk plan gemaakt.” Dat gaat heel simpel. “Je gaat zitten met een A3 en een stapel post-its met taken. Die verdeel je over ‘wat geeft energie’ en ‘wat kost energie’. Op basis van jouw indeling kijk je hoe je dat wat je energie geeft, kunt vergroten.”
Het is verstandig om vervelende onderdelen van het werk zoeken zo prettig mogelijk te maken. “Stel, je houdt niet van sollicitatiebrieven schrijven. Maar dat moet natuurlijk wel gebeuren. Ga het dan voor jezelf optimaliseren. Bijvoorbeeld door een muziekje op te zetten en te werken in blokken van twee uren, waarna je het weer mag afwisselen met een taak die je nieuwe energie geeft.”
Hulshof heeft de volgende drie tips voor re-employment crafting:
2. Daag jezelf uit. Zoek dingen die je nieuwsgierig maken en die je gemotiveerd houden. Denk aan het volgen van een netwerktraining of het maken van een video-cv.
3. Beperk belemmeringen. Onderzoek welke sollicitatietaken veel energie kosten en kijk hoe je ze efficiënter kunt uitvoeren. Kijk ook hoe je vervelende taken prettiger maakt. Zet bijvoorbeeld vaste sollicitatieblokken in je agenda. Je hoeft je dan niet de hele dag met je sollicitaties bezig te houden. Wandel of sport na een lastige taak of moeilijk moment om je hoofd leeg te maken.
Bron: nrc.nl