Artikel
15 sep '23
15 september '23
2 min

De betekenis en toekomst van werk in beeld

In onze westerse maatschappij draait het leven om werk. Het wordt ons aangeleerd om resultaatgericht en competitief te zijn. Nu automatisering en kunstmatige intelligentie de menselijke capaciteiten te boven gaan, en we steeds meer vervangbaar zijn, worden we gedwongen de rol die werk in ons leven speelt te heroverwegen.

De meeste banen van nu, kunnen immers binnen enkele decennia verdwijnen. Het debat over de gevolgen hiervan wordt gedomineerd door technologie-experts en economen. Maar wat betekent werk dan nog voor óns? Erik Gandini, regisseur van de documentaire After Work, is juist geïnteresseerd in het menselijk perspectief. Kunnen we ons bevrijden van het ‘workisme’, het bijna religieuze geloof dat werk de kern van ons bestaan is? Hoe ziet werk er in de toekomst uit en wat zal er gebeuren als we niet meer werken?

Wereldwijde verschillen in werk

Regisseur Gandini zoekt op vier continenten naar antwoorden op de existentiële vraag wat werk vandaag de dag betekent en laat een breed scala aan mensen aan het woord. Zo is de VS de ultieme ‘No Vacation Nation’, terwijl in Koeweit werknemers vaak weinig te doen hebben omdat er meerdere mensen voor dezelfde baan aangenomen worden. Naast de superrijken werkt in Italië een derde van de jongeren bewust niet. Ondertussen probeert de regering in Zuid-Korea de werkweek te reduceren van 68 naar 52 uur. Wat leidt tot meer geluk?

In de documentaire After Work wordt dit allemaal in beeld gebracht. De moeite waard om terug te kijken via deze link.

Lieke Jansen
Hoofdredacteur