In het snel veranderende werklandschap staat HR voor grote uitdagingen. Hoe kunnen HR-professionals de druk beheersen, verandering omarmen en technologische vooruitgang bijbenen? Tijdens het Jaarcongres HRM van Driessen Groep, werden deze cruciale vragen aangepakt. Corporate antropoloog Jitske Kramer, onderzoeker Saskia Nijs en psycholoog Thijs Launspach deelden hun inzichten.
Een hoge werkdruk vormt een risico voor uitval van medewerkers. Daarom is het belangrijk om een werkomgeving te creëren waar medewerkerswelzijn centraal staat. Omgaan met werkdruk en stress, de veranderingen met de opmars van AI en de wereld waar we op dit moment in leven, vraagt veel van leidinggevenden en medewerkers. Hieronder volgen de drie belangrijkste inzichten uit de lezingen van enkele aanwezige experts.
Corporate antropoloog Jitske Kramer benadrukte tijdens haar lezing de complexiteit van ‘liminaliteit’, een belangrijke periode waarin afscheid is genomen van de oude situatie, maar de nieuwe situatie nog vorm moet krijgen. “Grote transformaties vragen om een aanpak die niet te vangen is in een gecontroleerd stappenplan. Je gaat niet enkel van a naar b, zoals we dat graag zien. Nee, een grote verandering is eerder vergelijkbaar met cultureel verdwaald zijn, waarbij we allereerst moeten durven accepteren dat we zo niet verder kunnen, om vervolgens nieuwe wegen zien te vinden.”
Ze pleitte voor het organiseren van ‘twijfelsessies’ waarbij niet direct naar oplossingen wordt gezocht, maar de onzekerheid juist wordt erkend en omarmd.
De digitalisering van de werkomgeving gaat onverminderd door. Onderzoeker Saskia Nijs belichtte hoe kunstmatige intelligentie (AI) de werkplek transformeert. AI zorgt voor een nieuwe revolutie in werk en helpt ons om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zoals creativiteit, analytisch denken en empathie. Een nieuwsgierige mindset helpt daarbij. Ook adviseert Saskia om als HR-team proactief samen te gaan werken met IT. Om zo de mogelijkheden van AI te verkennen en toe te passen en de toekomst van de organisatie vorm te geven.
Psycholoog Thijs Launspach sprak over het onvermijdelijke van stress op het werk en hoe een te strikte scheiding tussen werk en privé juist kan bijdragen aan meer druk. Het nastreven van de ideale werkprivébalans is een illusie. Bij te veel stress is het belangrijk om momenten van rust in te bouwen. Om mentaal gezonder te werken deelt Thijs vijf tips: stel grenzen aan je bereikbaarheid. Eindig de dag met schrijven om je hoofd leeg te maken. Neem geregeld pauze en beweeg. Stel prioriteiten, moet je het nu doen? Vraag om hulp wanneer het nodig is. En laat vooral duidelijk zijn, een beetje stress hoort erbij, maar laat het niet de overhand krijgen.
Het Jaarcongres HRM heeft benadrukt dat in tijden van verandering, HR-professionals een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van medewerkers en het sturen van organisatieverandering. Deze inzichten kunnen HR-professionals helpen om een veerkrachtige, toekomstbestendige werkomgeving te creëren.
“Ontdek alles over mentale gezondheid, vitaliteit & veerkracht en werk-privébalans. Verander jouw organisatie en het leven van je medewerkers.”