Volgens Irmgard Borghouts en Charissa Freese van de Tilburg University is de samenwerking tussen HRM en sociale zekerheid essentieel voor het realiseren van een arbeidsmarkt waarin iedereen zijn plek vindt. Dit om de huidige en toekomstige arbeidsmarktuitdagingen het hoofd te kunnen bieden en te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt.
Onze arbeidsmarkt is kwetsbaar en staat centraal in de uitdagingen waarmee Nederland wordt geconfronteerd. Of het nu gaat om klimaatverandering, woningnood, geestelijke gezondheid of energiearmoede; de arbeidsmarkt heeft invloed op deze thema’s. Een niet-optimale arbeidsmarkt zorgt voor disbalans in de samenleving, wat invloed heeft op het aanpakken van deze uitdagingen. Borghouts en Freese wijzen op de groeiende disbalans, met personeelstekorten in vrijwel elke sector.
De twee academici belichten in hun artikel het ‘Transitioneel Inclusief HRM arbeidsmarktmodel’. Dit model illustreert dat individuen verschillende rollen kunnen hebben op de arbeidsmarkt: intern, extern of zelfs erbuiten. Afhankelijk van deze posities werken HRM en sociaal beleid anders. Overgangen zijn essentieel om werkzekerheid te waarborgen. Vier kritieke overgangen worden in hun studie geïdentificeerd:
Een efficiënte arbeidsmarkt is er een waar mensen de vrijheid en het vertrouwen hebben om zich te bewegen. Deze bewegingsvrijheid vereist nieuwe vormen van zekerheid, mogelijk gemaakt door zowel de overheid als werkgevers. Borghouts en Freese ronden hun artikel af met suggesties voor HRM in relatie tot deze vier overgangen, die samen kunnen bijdragen aan een alomvattend en inclusief HRM-beleid.
Lees hier het volledige onderzoek dat werd gepubliceerd door Tijdschrift voor HRM.