Artikel
2 aug '18
2 augustus '18
3 min

Experiment vier dagen werken vijf dagen salaris pakt goed uit

Een proef met vier dagen werken en vijf dagen salaris heeft tot goede resultaten geleid. Een Nieuw-Zeelands bedrijf startte in maart 2018 met het experiment en noemt het 'een groot succes'. De medewerkers zijn meer tevreden met hun werk en hun werk-privébalans is verbeterd.

Aan het opvallende experiment deden 240 medewerkers van vermogensbeheerder Perpetual Guardian mee. Ze werkten twee maanden lang vier dagen en kregen er vijf betaald. Hiermee ging het bedrijf uit Nieuw-Zeeland in op een behoefte aan meer flexibiliteit. Doelen van het experiment waren een betere werk-privébalans, gemotiveerdere medewerkers en een grotere productiviteit. De medewerkers konden privézaken die ze eerder door tijdgebrek op hun werk moesten regelen nu op hun vrije dag afhandelen.

Meer werkplezier

Wetenschappers onderzochten de medewerkers voor, tijdens en na de proef. Ze zagen veel effecten. Zo concludeerde HRM-onderzoeker Jarrod Haar van de Auckland University of Technology dat de tevredenheid van de medewerkers over hun baan en hun leven toenam. Daarbij deden de medewerkers het ook beter in hun werk en hadden ze meer werkplezier dan voor het experiment.

Betere werk-privébalans

Iets meer dan de helft (54 procent) van de medewerkers gaf in november 2017 aan dat hun werk-privébalans goed was. Dat was na de proef gestegen naar 78 procent.

Medewerkers betrokken bij experiment

Volgens Helen Delaney, docent aan de University of Auckland Business School, nam de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers toe, omdat het bedrijf ze betrok bij de planning van het experiment. Zo konden ze aangeven hoe hun werkgever de werkweek van vier dagen zo kon invoeren dat het de productiviteit niet benadeelde. “Medewerkers kwamen met een aantal innovaties en initiatieven om productiever en efficiënter te werken, van het automatiseren van handmatige processen tot het verminderen of afschaffen van niet-werkgerelateerd internetgebruik”, licht Delaney toe.

Invoering voor langere termijn

Andrew Barnes, de oprichter van Perpetual Guardian, wil overleggen met de directie over hoe het bedrijf de werkweek van vier dagen voor de langere termijn kan invoeren. “Als je ouders meer tijd kan laten doorbrengen met hun kinderen, hoe kan dat iets slechts zijn? Zou je minder geestelijke gezondheidsproblemen krijgen als je meer tijd krijgt om voor jezelf en je persoonlijke behoeften te zorgen? Waarschijnlijk. En als je minder mensen per keer op kantoor hebt, kunnen we dan kleinere kantoren bouwen?”, aldus Barnes.

Nieuw-Zeelandse regering

De Nieuw-Zeelandse regering is ook nieuwsgierig geworden door het experiment. Minister van werkrelaties Iain Lees-Galloway vindt de uitkomsten erg interessant en wil bedrijven stimuleren dergelijke nieuwe werkwijzen te testen.

Bron: AD