Bij financiële problemen ligt de focus doorgaans op de werknemer, terwijl de werkgever vaak ook een belangrijke rol speelt - en er ontzettend veel belang bij heeft om financiële problemen te voorkomen. Werknemers met financiële zorgen zijn namelijk minder productief, verzuimen vaker en lopen een hoger risico op een burn-out. Hoe kan een werkgever zorgen dat financiële problemen worden opgelost?
Momenteel zijn bijna 5 miljoen Nederlandse huishoudens financieel ongezond of kwetsbaar. Dit betekent dat ze moeite hebben met hun rekeningen betalen, weinig tot geen spaargeld hebben en geen duidelijke plannen voor de toekomst maken. Bovendien blijkt uit cijfers dat financiële problemen huishoudens in alle lagen van de samenleving treffen, ongeacht opleidingsniveau, werksector, inkomen of leeftijd.
Oplossingen voor financiële problemen zijn vaak lastiger dan men in eerste instantie denkt. Het geven van meer geld, door bijvoorbeeld het inkomen te verhogen, is een kortetermijnoplossing. Veel vaker leidt niet de hoogte van het inkomen tot financiële problemen, maar hoe er met dit inkomen wordt omgegaan. Niet iedereen beschikt namelijk over de juiste kennis en vaardigheden om verantwoord met geld om te gaan.
Het verbeteren van de kennis en vaardigheden wordt regelmatig gezien als enkel de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Terwijl: het oplossen van financiële problemen is iets dat veel meer partijen aan het hart gaat. Werkgevers dragen een steeds grotere verantwoordelijkheid om goed voor hun personeel te zorgen. Het belang van goed werkgeverschap is voor HR eerder regel dan uitzondering.
We gaan ervan uit dat werkgevers dit doen vanuit de intrinsieke motivatie omdat ze blije werknemers willen die geen geldzorgen hebben. Natuurlijk omdat werkgevers het beste met hun personeel voor hebben. Maar ook omdat een werknemer met financiële problemen veel directe en indirecte kosten met zich meebrengt. De precieze cijfers van een werknemer met financiële problemen zijn er niet. Maar als je bedenkt dat een werknemer met financiële stress 7 dagen meer verzuimd en 20 tot 25 procent minder productief is, kan je bedenken dat dit hoge kosten met zich meebrengt.
Het is niet verrassend dat een aanzienlijk deel (77 procent) van de werkgevers bereid is werknemers met geldzorgen te helpen. Bovendien is het een groot voordeel dat het aanpakken van financiële problemen binnen de mogelijkheden van de werkgever valt. Hoewel andere persoonlijke problemen, zoals een scheiding, ook kostbaar kunnen zijn, ligt hulp bij een scheiding minder binnen hun verantwoordelijkheid en macht.
Als werkgever wil je dat een werknemer met financiële problemen snel naar je toe komt, zodat je kunt voorkomen dat de problemen erger worden. Snel handelen verkleint de kans aanzienlijk dat kleine zorgen veranderen in grote problemen. Hoe langer je wacht met het aanpakken van financiële problemen, hoe ingewikkelder en moeilijker het wordt om ze op te lossen. Het is daarom essentieel om als werkgever een open en ondersteunende omgeving te creëren, waar medewerkers zich vrij voelen om over dergelijke kwesties te praten.
Dit wordt onderstreept door Trevor Dorn, HR-manager van ICTZaakwaarnemer, hij stelt: “Werkgevers kunnen actief financiële problemen aanpakken onder werknemers, niet alleen door te helpen op het moment van een voorschot, maar door het opzetten van (preventieve) initiatieven en programma’s. Op deze manier bouw je aan een verbeterde financiële toekomst voor je werknemers, en versterk je tegelijkertijd de band en weerbaarheid van je team en organisatie.”
Het is voor werkgevers belangrijk om samen te werken met een externe partij. Zo’n onafhankelijke partij kan financiële problemen beter signaleren en heeft meestal de middelen om ze op te lossen. Ook vinden werknemers het vaak makkelijker om over hun geldzaken te praten met een professional van buiten de organisatie.
Bedrijven die zich richten op de financiële gezondheid van werknemers weten veel over hoe ze organisaties het beste kunnen helpen. Waar HR-medewerkers het vaak lastig vinden om de financiële gezondheid te verbeteren, kunnen deze gespecialiseerde bedrijven helpen. Ze nemen ingewikkelde financiële problemen over en maken het zo makkelijker voor de HR-afdeling.
Zoek je een concrete oplossing om je werknemers te ondersteunen bij hun financiële uitdagingen? Salarise staat voor je klaar als betrouwbare partner. Salarise biedt een veelzijdig platform dat specifiek gericht is op de financiële behoeften van jouw werknemers. Via het platform krijgen jouw werknemers toegang tot uitgebreide financiële kennis, persoonlijke coaching en hulp bij dure leningen.
Daarnaast ondersteunt Salarise jou als werkgever met praktisch advies en begeleiding. Samen ontwikkelen jullie een toekomstgericht financieel plan en voorzien zij jouw leidinggevenden van de nodige tools om financiële problemen binnen het team effectief aan te pakken.
Dit artikel is geschreven door Salarise. Salarise is het pad naar financiële zekerheid. Benieuwd hoe zij dit doen? Kijk op www.salarise.nl