De Nederlandse arbeidsmarkt maakt een verandering door. Deze verandering is mede ingegeven door de huidige economische crisis. Organisaties stellen zich steeds meer de vraag “waarom ben ik hier op aarde en wat horen mijn kerntaken te zijn?” Daarbij speelt ook de vraag hoe groot de kern aan vaste medewerkers hoort te zijn. Deze facetten zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt wezenlijk gaat veranderen. Volgens diverse arbeidsmarktdeskundigen werkt straks naast elke werknemer in vaste dienst, een flexibele medewerker. Tot deze conclusie zijn de arbeidsdeskundigen gekomen tijdens de Flexathon, een uitzendevent van de NBBU.
Combinatie van vast en flexibel
Volgens hoogleraar interim management Leo Witvliet van Nyenrode, wordt de verhouding op de werkvloer één werknemer, op één flexwerker. Dit komt omdat organisaties steeds meer behoefte krijgen aan een kern van vaste medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd met daarnaast een groep van flexibele medewerkers. Wellicht krijgen we een toekomst waarin het vaste contract geheel verdwijnt, aldus Leo Witvliet.
Bij de overheid werken nu veel mensen in een vast dienstverband, zeker als het wordt vergeleken met andere sectoren. Het percentage aan vaste dienstverbanden bij de overheid is 92% t.o.v. 62% in de zakelijke dienstverlening. Op dit moment kent de overheid nog een relatief kleine flexibele schil, terwijl de behoefte aan flexibiliteit steeds groter en belangrijker wordt. Deze behoefte vloeit voort uit de gedachte om beter mee te kunnen bewegen met veranderde politieke en maatschappelijke opgaven, beschikbare budgetten en fluctuaties in het werkaanbod.
Goed werkgeverschap
Mirjam Sterk, ambassadeur jeugdwerkloosheid, is van mening dat er straks een generatie jonge werknemers komt die wellicht tien jaar lang van contract naar contract hopt, zonder goede arbeidsrechten en pensioenvoorzieningen. Volgens haar is flexwerken prima, maar mag het niet ten koste gaan van rechten. “De uitzendbranche kan hierin een belangrijke rol spelen omdat zij wel werkt met cao-regelingen”. Goed werkgeverschap is een belangrijk aandachtspunt. Dit is iets wat Driessen, als werkgever van meer dan 10.000 flexibele medewerkers, hoog in het vaandel heeft staan.
Bron: www.nbbu.nl, onderzoeksrapport werken bij de overheid 2013