De VO-raad heeft dinsdag met vakorganisaties AOb, FNV Overheid, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs. De cao krijgt een looptijd van 1 juli 2016 tot 1 oktober 2017. In de nieuwe cao zijn over verschillende onderwerpen afspraken gemaakt. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij.
Het salaris van medewerkers in het vo wordt met ingang van 1 juli 2016 structureel met 3% verhoogd. Op 1 juli aanstaande krijgen medewerkers deze 3% met terugwerkende kracht over de periode van 1 januari 2016 tot 1 juli 2016. Verder wordt er in april 2017 eenmalig € 500 uitgekeerd. Deze uitkering is niet pensioengevend.
Door de invoering van de transitievergoeding en de gewijzigde ontslagprocedure voor het bijzonder onderwijs moet het huidige stelsel van bovenwettelijke werkloosheidsuitkering (WOVO) worden herzien. Voor zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs geldt dat de opbouw en de duur van de wettelijke werkloosheidsuitkering (WW) per 1 januari 2016 is verkort. Sociale partners wensen dit te repareren door aanpassingen in de WOVO. Er wordt bij krimp van de werkgever verwacht vroegtijdig contact met de vakbonden te leggen zodat de sociale partners in overleg tijdig passende maatregelen kunnen treffen om werkloosheid te voorkomen. Denk daarbij aan werk naar werk begeleiding of scholing. Mochten er gedwongen ontslagen vallen, dan komt er een sociaal plan.
De eerder afgesproken spaartermijn wordt niet meer gelimiteerd. Hierdoor kan er langer dan vier jaar worden gespaard. Het verlof uit het eerste jaar komt na vier jaren niet meer te vervallen, maar wordt omgezet in een geldbedrag dat op een later tijdstip alsnog voor verlof kan worden ingezet.
Er komt één landelijke Commissie van Beroep die mag oordelen over een besluit van de werkgever met betrekking tot:
In de cao vo worden de volgende aanpassingen voorgesteld:
Raadpleeg hier het volledige onderhandelaarsakkoord.
De nieuwe cao wordt uiteraard verwerkt in RAP Voortgezet Onderwijs zodat HRM en medewerkers alle informatie over de nieuwe cao snel beschikbaar hebben. Meer informatie over RAP vindt u op HRM-kennissysteem RAP.