Je probeert al maanden die ene vacature in te vullen. Eindelijk vind je de geschikte kandidaat. Hoewel het van beide kanten klikt, krijg je te horen dat de kandidaat toch voor een andere organisatie kiest met (meer) groene arbeidsvoorwaarden. Klinkt dit herkenbaar? Hieronder lees je wat je kunt doen om dit te voorkomen.
Als je een medewerker in dienst neemt, maak je afspraken over zijn arbeidsvoorwaarden. Groene arbeidsvoorwaarden dragen bij aan de duurzaamheid van de organisatie, maar zorgen er ook voor dat de medewerker zelf duurzamer kan leven. Daarnaast levert het bepaalde voordelen op voor medewerkers als ze duurzame(re) keuzes maken. Je kunt denken aan de volgende voorbeelden:
Naast het feit dat je met groene arbeidsvoorwaarden bijdraagt aan het milieu en voldoet aan (Europese) wet- en regelgeving, kijken vooral steeds meer jongere medewerkers naar het duurzaamheidsbeleid van hun (toekomstige) werkgever. Duurzaamheid en groene arbeidsvoorwaarden zijn steeds vaker doorslaggevend bij de keuze voor een bepaalde werkgever. Door het aanbieden van dit soort arbeidsvoorwaarden kun je jezelf als werkgever dus onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers.
Arbeidsvoorwaarden gericht op duurzaamheid helpen niet alleen bij de werving van nieuwe medewerkers, maar ook bij het behoud van je personeel. Hoe meer duurzaamheid op de maatschappelijke agenda komt te staan, hoe meer medewerkers deze arbeidsvoorwaarden gaan waarderen.
Breng in kaart welke onderwerpen belangrijk zijn voor je medewerkers. Bedenk daarna welke groene arbeidsvoorwaarden daarbij aansluiten. Leg de nieuwe arbeidsvoorwaarden vast in een eigen regeling en communiceer naar de buitenwereld dat jullie duurzaamheid belangrijk vinden en welke groene arbeidsvoorwaarden jullie aanbieden.
Houd wel rekening met de volgende aandachtspunten:
Medezeggenschap
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij het invoeren van dit soort arbeidsvoorwaarden. Je moet de ondernemingsraad dus schriftelijk om instemming vragen voordat je de groene arbeidsvoorwaarden aan kunt bieden.
Fiscale regels
Bij het verhogen van bepaalde vergoedingen als de medewerker kiest voor een duurzame(re) optie, moet je natuurlijk wel binnen de fiscale regels blijven. Voor sommige kosten geldt bijvoorbeeld een gerichte vrijstelling, terwijl je voor andere zaken de vrije ruimte kunt benutten.
In dit artikel gaat Sophie van den Berg, jurist arbeidsrecht van het HRM kennissysteem RAP bij IJK in op groene arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten, kijk dan op de website van RAP. Heb je een vraag voor Sophie of haar collega’s? Neem dan per e-mail contact op met de Helpdesk HRM. Bellen mag ook via 0492 – 50 66 66.