Branded
7 okt '24
7 oktober '24
4 min

Hoe ga je als werkgever om met chronisch-progressief zieke medewerkers?

Als werkgever is het belangrijk om medewerkers met een chronisch-progressieve ziekte goed te begeleiden. Denk aan ziektes zoals Parkinson, multiple sclerose of reuma. Deze medewerkers willen vaak blijven werken, maar hebben misschien hulp nodig om dat op een gezonde manier te doen. Maar hoe ga je hier als werkgever mee om en zet je daarbij werkgeluk centraal?

Onbenut arbeidspotentieel: haal meer uit de arbeidsmarkt

In de krappe arbeidsmarkt is veel aandacht voor het onbenutte arbeidspotentieel. 7 op de 10 Nederlanders (15-75 jaar) werken, maar er zijn nog ruim 600.000 mensen die wel willen werken, maar geen baan hebben of niet direct beschikbaar zijn (Miljoenennota 2023, Ministerie van Financiën). Dit betreft ook mensen met een beperking, zoals chronisch zieken, die ondanks hun bereidheid en vermogen vaak niet aan de slag kunnen. Het risico op verzuim of volledige uitval is groot. Met goede begeleiding en passende werkzaamheden kan deze groep behouden blijven voor de arbeidsmarkt en uitval worden voorkomen, wat helpt om het arbeidspotentieel optimaal te benutten.

Samen praten en begrip tonen

De eerste stap is altijd een open gesprek voeren. Vraag hoe de medewerker zich voelt en waar hij tegenaan loopt. Elke ziekte is anders en iedereen gaat er anders mee om. Door samen te praten, kun je ontdekken wat iemand nodig heeft om goed te kunnen blijven werken. Belangrijk is dat de medewerker zich veilig voelt om over zijn situatie te praten, zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen.

Flexibel omgaan met werktijden en taken

Chronische ziektes hebben vaak pieken en dalen. De ene dag voelt iemand zich misschien beter dan de andere. Als werkgever is het belangrijk om flexibel te zijn. Denk hierbij aan:

  • Flexibele werktijden: sta toe dat de medewerker zijn werktijden aanpast aan zijn energielevel.
  • Thuiswerken: als reizen of op kantoor werken te zwaar is, kan thuiswerken een oplossing zijn.
  • Aanpassen van taken: kijk samen welke taken iemand kan blijven doen en of er taken zijn die je kunt aanpassen of overdragen.

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 33 procent van de mensen met chronische ziekten meer dan één aandoening heeft. In totaal hebben 10,4 miljoen mensen één of meer chronische ziekten. Dit laat zien hoe groot de groep is die met dit soort uitdagingen te maken heeft.

Aanpassingen op de werkplek

Soms is het nodig om de werkplek aan te passen. Denk aan ergonomische stoelen, verstelbare bureaus of technische hulpmiddelen. Dit kan de medewerker helpen om zo comfortabel mogelijk te werken. Deze kleine aanpassingen kunnen het werkgeluk vergroten en het risico op verzuim verlagen.

Zoek samen naar ander werk binnen het bedrijf

Als een medewerker zijn huidige werk niet meer kan doen, kijk dan samen naar vervangend werk. Misschien kan de medewerker op een andere afdeling aan de slag of andere taken binnen zijn huidige functie oppakken. Het is belangrijk dat dit werk past bij wat de medewerker nog wél kan, maar dat het ook uitdagend en leuk blijft.

Werkgeluk speelt hierbij een grote rol. Medewerkers die plezier hebben in hun werk, voelen zich vaak beter en zijn meer betrokken. Als werkgever kun je dit stimuleren door:

  • Meer autonomie: laat medewerkers zelf bepalen hoe en waar ze hun werk doen, passend binnen de kaders van het bedrijf.
  • Zinvol werk: zorg dat het werk betekenisvol blijft, zodat de medewerker voelt dat hij of zij iets bijdraagt.
  • Persoonlijke ontwikkeling: geef ruimte voor ontwikkeling, bijvoorbeeld met trainingen of coaching. Dit geeft medewerkers perspectief en motiveert hen.

Re-integratie en langdurig verzuim

Soms kan een medewerker door zijn ziekte langdurig uitvallen. Het ziekteverzuim in Nederland was in 2023 gemiddeld 5,3 procent, maar het langdurig verzuim (langer dan één jaar) groeit in sectoren zoals de zorg tot boven de 2 procent​. Samen met een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kun je een plan maken om de medewerker op een gezonde manier terug te laten keren op de werkvloer. Dit plan moet afgestemd zijn op wat de medewerker aan kan en wat nodig is om overbelasting te voorkomen.

Werkgeluk speelt een centrale rol

Medewerkers met een chronisch-progressieve ziekte kunnen met de juiste hulp waardevol blijven voor je bedrijf. Door flexibel te zijn, aanpassingen te doen en samen te zoeken naar passend werk, vergroot je niet alleen hun werkplezier, maar ook hun betrokkenheid en productiviteit. Bovendien zorg je ervoor dat het arbeidspotentieel binnen je bedrijf optimaal benut wordt. Dit is van groot belang in een krappe arbeidsmarkt waar elke medewerker ertoe doet.

Inspiratiesessie: Werk als medicijn

Meer weten? Bezoek de Inspiratiesessie ‘Werk als Medicijn’ van de Driessen Foundation op 17 oktober op de Brainport Human Campus in Helmond. Hier hoor je ervaringsverhalen en komt Bart Post, neuroloog Radboudumc, aan het woord. En krijg je praktische tips om medewerkers met een chronische progressieve ziekte, te ondersteunen.