Artikel
31 aug '15
31 augustus '15
2 min

HR-afdelingen besteden meer aan e-learning

Grote en middelgrote organisaties in Nederland reserveren 24 procent van het opleidingsbudget voor e-learning. Dat was in 2012 nog 9 procent. Met name in de zorg is e-learning populair. Dit concludeert onderzoeksbureau NIDAP op basis van onderzoek onder 330 HR-verantwoordelijken.

Volgens NIDAP maakt 40 procent van de onderzochte organisaties gebruik van e-learning, tegen 27 procent van de organisaties in 2010. Het bureau denkt dat het aantal organisaties dat e-learning gaat gebruiken de komende jaren nog verder toeneemt tot ruim 60 procent.

Open-inschrijvingopleidingen

Het grootste deel (42 procent) van het opleidingsbudget geven organisaties volgens de onderzoekers uit aan open-inschrijvingopleidingen bij externe opleiders. Maar 14 procent van de HR-professionals ziet het budget daarvoor echter het komende jaar stijgen. Ook 14 procent ziet juist een daling aankomen. Meer respondenten (één op de drie) verwachten wel een verdere stijging van het budget voor e-learning en interne trainingen.

Management- en leiderschapsontwikkeling

Organisaties zetten opleidingen en trainingen momenteel met name in voor management- en leiderschapsontwikkeling (74 procent), kwaliteitszorg en veiligheid (67 procent) en interne samenwerking (65 procent). Talentmanagement komt daarna met 55 procent. Vooral grote organisaties (meer dan 1.000 werknemers) werken op dit moment met e-learning. E-learning wordt het vaakst toegepast voor kwaliteitszorg- en veiligheidsvraagstukken (35 procent), verkoop of marketing (24 procent) en automatisering (20 procent). 16 procent van de organisaties gebruikt e-learning voor managementontwikkeling.

Meer investeren

Guust-Jan Timmerman, Global Account Director bij CrossKnowledge, een bedrijf dat e-learning en blended learning (combinatie persoonlijk en digitaal onderwijs) aanbiedt, onderkent de trend. “Door de crisis is langere tijd bezuinigd op opleiding en ontwikkeling. Bedrijven willen nu weer meer investeren, onder andere om het opgelopen ‘achterstallig onderhoud’ te compenseren. Daarbij wordt in Nederland nog enigszins voorzichtig omgesprongen met budgetten.” Dit is volgens Timmerman in het voordeel van e-learning en blended learning. “Omdat je hiermee als organisatie – met behoud van kwaliteit – per saldo meer krijgt voor je geld.”

Meer e-learning in de zorg

Het aantal organisaties dat e-learning gebruikt, blijft met 53 procent wel ongeveer gelijk ten opzichte van eerdere jaren. Alleen de zorg kent een stijging. 76 procent past daar nu e-learning toe tegen 54 procent in 2012. Een mogelijke verklaring daarvoor is de veranderde wet- en regelgeving voor het waarborgen van de kwaliteit van zorgpersoneel. Hierdoor staan opleidingsbudgetten in de zorgsector onder druk. Daarbij zorgt e-learning voor een grote mate van flexibiliteit en het kost minder arbeidstijd.