Artikel
2 dec '16
2 december '16
3 min

HR-professionals twijfelen aan hun werk en vaardigheden

Een meerderheid van de HR-professionals denkt dat hun functie in 2017 zwaarder wordt. Ook vragen ze zich af of ze hun kennis en vaardigheden voldoende op peil kunnen houden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘HR Trends 2016-2017’ van HR- en salarisdienstverlener ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij. Hieraan werkten ruim 800 Nederlandse HR-professionals mee.

HR-professionals zijn steeds minder bezorgd over hun salaris en het economisch klimaat. Ze twijfelen wel steeds meer of ze hun functie nog aan kunnen. Zes op de tien HR-professionals denkt dat hun werk het komende jaar zwaarder wordt door een uitbreiding van hun takenpakket.

Bijscholing

Meer dan vorig jaar zijn HR-professionals bezorgd of ze hun kennis en vaardigheden actueel kunnen houden. Het beschikbare budget voor bijscholing nam dit jaar met 20 procent af. De medewerkers maakten er echter ook minder gebruik van. Een volle agenda is de belangrijkste oorzaak, al zijn er ook andere redenen.”De deelnemers gaven aan dat ze volledig in beslag worden genomen door de werkdruk en de waan van de dag. Een training of cursus kan er niet meer bij. Maar vaak vinden ze het ook wel relaxed als de werkgever niet over bijscholing begint. Lang niet iedere medewerker zit erop te wachten”, aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HCM bij Berenschot.

Voor de werkgever kan het volgens Van der Spek prettig zijn als HR-professionals het opleidingsbudget minder gebruiken. “Dat brengt op korte termijn geld in het laatje en de medewerkers zijn vaker beschikbaar. Maar op lange termijn is het schadelijk: een bedrijf moet wel blijven investeren in het vergroten van de kennis.”

Arbeidsvoorwaardenbeleid

Het opzetten van het arbeidsvoorwaardenbeleid heeft voor 2016-2017 de hoogste prioriteit. Daarna komen het bijstellen van het belonings- en functioneringsgesprek en het opleidingsbeleid. Een derde van de HR-professionals vindt het eigen systeem om medewerkers te beoordelen ouderwets. De prioriteiten van HR verschuiven het komende jaar naar het opstellen of bijstellen van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid en de strategische personeelsplanning.

Salaris en promotie

Vorig jaar steeg het loon van een derde van de HR-professionals. Dat is veel minder dan een jaar eerder. Wel was de gemiddelde loonstijging hoger dan verwacht. Het loon nam in 2015 toe met gemiddeld 3,1 procent. Het jaar ervoor was de loonstijging 2,8 procent. Opmerkelijk is dat vorig jaar 40 procent van de HR-professionals dacht dat hun salaris zou stijgen. Dit jaar denkt 26 procent dat. Daarnaast daalde het aantal HR-professionals met een bonus- of winstuitkering fors.

De promotiekansen zijn beter dan verwacht. Van de HR-professionals maakte 27 procent in de afgelopen twee jaar promotie. Dit is een veel hoger percentage dan de 15 procent die de HR-professionals vorig jaar verwachtten.

HR-vacatures

Vergeleken met andere functiegroepen zijn HR-professionals minder enthousiast om ander werk te zoeken. Maar 21 procent wil een nieuwe uitdaging. Dit was een jaar eerder ook het geval. Volgens het onderzoek behoren HR-vacatures tot de gemakkelijkst te vervullen vacatures. Het HR-vakgebied kent dus een ruime arbeidsmarkt. Van der Spek: “Toch zien we ook voor de HR-functie dat de markt aantrekt. Voor het tweede jaar op rij neemt het aantal professionals dat is benaderd door derden toe. Met name de functies directeur HRM, manager HR en medewerker personeelszaken zijn erg in trek.”

Bronnen: PW De Gids, ADP, XpertHRactueel.nl