Artikel
5 jul '24
5 juli '24
3 min

Inzicht in eigen talenten: een must voor iedere leidinggevende

Ben je een denker of een doener? Hoe is je empathisch vermogen en je focus? Ben je flexibel of star? Ben jij een ‘rode’ of een ‘gele’? Er zijn tal van methodes om talent in kaart te brengen. Steeds meer leidinggevenden bieden dit aan binnen hun team, maar vergeten om hun eigen talenten in kaart te brengen én om daarover te communiceren. Terwijl je dat veel kan opleveren. Vijf keer waarom het zo belangrijk is om als leidinggevende je eigen talent (ook!) in kaart te brengen.

1. De ene leidinggevende is de andere niet

Er is vaak niet één handleiding om een goede manager te worden. Want je stijl van leidinggevende moet bij je passen. Bij wie je bent en, jawel, bij de talenten die je hebt. Breng dus in kaart wat voor leidinggevende, en dus eigenlijk wat voor mens, jij precies bent. Pas dan kun jij authentiek leidinggeven.

2. Als je jouw talenten kent, kun je ze verder ontwikkelen

Werk je overzichtelijk en heb je graag de touwtjes in handen? Dan is het fijn om elke maand even alle lopende projecten met je team door te nemen. Ben je een echt mensenmens? Plan dan iedere week een lunchwandeling met een andere medewerker in. Kortom: zoom in op waar jij goed in bent en vergroot dat uit. Je talenten inzetten en ze verder ontwikkelen, kost je veel minder energie dan te gaan werken aan de kanten waar je minder talent voor hebt.

Let op: dit betekent niet dat je je talenten moet opblazen en je ‘mindere’ kanten moet verbloemen, dat kan wel eens doorslaan naar arrogant of ongewenst gedrag. Blijf vooral om feedback vragen van veel verschillende mensen, zo voorkom je kokervisie.

3. Als je oog hebt voor je eigen talenten, heb je ook oog voor andermans talenten

Als je jouw eigen talenten in kaart brengt, ga je ook meer oog hebben voor de talenten binnen je team. Die ene persoon met totaal andere kwaliteiten ga je wellicht veel meer waarderen. Je gaat inzien dat een uitgebalanceerd team van verschillende persoonlijkheden en talenten van meerwaarde is voor een organisatie. Door elkaars talenten te kennen, verbeter je de onderlinge samenwerking. En dat leidt dan weer tot meer werkgeluk én betere prestaties.

4. Kijk hoe je minder talentvolle aspecten op kunt vangen binnen je team

Ben open en eerlijk over de talenten van iedereen in je team en dus ook over je eigen talenten én de eigenschappen die je soms in de weg zitten. Geef bijvoorbeeld eerlijk aan dat jouw creativiteit het team geweldig kan helpen bij innovatie, maar dat administratie niet je sterkste kant is. En kijk hoe mensen die daar juist véél talent voor hebben je kunnen ondersteunen. Ga uit van de kracht van iedereen in het team.

5. Door je eigen talenten te bespreken, creëer je een open werkomgeving

Als je als leidinggevende eerlijk bent over je talenten, maar vooral ook de punten die je lastig vindt, dan heeft dat impact op de werksfeer. Als je zelf open en eerlijk bent, dan gaan je teamleden ook sneller aan de slag met hun eigen talentontwikkeling. En durven ze ook uit te spreken waar ze mee worstelen.

Wil je aan de slag met talentontwikkeling? Er zijn tal van methodes, online testen, opleidingen en coaches. In dit artikel lees je hoe je het succesvol aanpakt. Maar welke stap je ook zet, een eerste stap is al heel positief.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.