Artikel
6 sep '17
6 september '17
2 min

Laaggeletterdheid raakt ons allemaal

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en lopen daardoor tegen een heleboel problemen aan. Denk aan een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden, maar ook je kind voorlezen. Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. In veel organisaties werken laaggeletterden, vaak zonder dat hun collega’s dat weten. Het is hoog tijd om laaggeletterdheid eens extra op de kaart te zetten.

Op de werkvloer

In bijna alle gevallen heeft laaggeletterdheid negatieve gevolgen voor het werk. Laaggeletterden hebben vaker moeite met het invullen van formulieren of dossiers, het versturen van e-mails en het lezen van veiligheidsinstructies. Dit heeft gevolgen voor de organisatie, zoals lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim, veiligheidsproblemen en verminderde doorgroeimogelijkheden.

Week van de Alfabetisering

Het is niet alleen hun persoonlijke probleem of dat van de organisatie, het raakt ons allemaal. De samenleving functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. Helaas weten te weinig mensen in Nederland af van de problemen rondom laaggeletterdheid. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering. Want hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we kunnen doen.

Een goede daad

Het thema van deze week is ‘een goede daad is het delen waard’. Tijdens de Week van de Alfabetisering worden allerlei goede daden verricht die – natuurlijk – allemaal te maken hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Van voorleesmiddag tot letterlunch, van boekenclub tot rekenrun. Door al deze activiteiten te delen (op social media of via hun website www.weekvandealfabetisering.nl) hopen de initiatiefnemers anderen te inspireren en krijgt het probleem de nodige bekendheid. Bovendien wordt het zo niet alleen een zinvolle maar ook een leuke week.

 

Monetta Driessen
HR-redacteur