Artikel
2 okt '17
2 oktober '17
3 min

Laat medewerkers minder zitten en meer bewegen

“Bewegen is goed, meer bewegen is beter”, stelde de Gezondheidsraad eind augustus vanwege nieuwe beweegrichtlijnen. Daarnaast waarschuwde de raad voor het eerst voor de gevolgen van te veel zitten. Voldoende beweging en niet te veel zitten is echter lastig voor medewerkers op kantoor. Hoe worden ze toch actiever met alle gezondheidsvoordelen van dien?

Volgens Dirk Schaars, adviseur bewegen en gezondheid bij het Kenniscentrum Sport, zijn Nederlanders Europees kampioen zitten. “We zitten gemiddeld zo’n acht tot negen uur per dag. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we in Nederland zoveel kenniswerkers hebben. Maar tegelijkertijd zijn we Europees kampioen als het aankomt op het voldoen aan de beweegrichtlijnen.”

Gezondheidsrisico’s

De Gezondheidsraad beveelt mensen aan minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, door bijvoorbeeld te fietsen of te wandelen. Maar volgens de raad geldt ‘hoe meer, hoe beter’. Schaars benadrukt dat te veel zitten en te weinig bewegen twee onafhankelijke gezondheidsrisico’s zijn. “Hoewel het er wel op lijkt dat je de gezondheidseffecten van te veel zitten gedeeltelijk kunt compenseren door veel te bewegen.”

Fitter gevoel

“Mensen worden door voldoende beweging fitter, productiever en gaan minder verzuimen”, stelt Schaars. Volgens de gezondheidsadviseur is het financieel voordeel voor werkgevers hierbij groot, maar gaan de kosten wel voor de baat uit. Mensen kunnen snel een fitter gevoel krijgen, zowel mentaal als fysiek. Het duurt langer voordat meer bewegen een gunstige effect heeft op hart- en vaatziekten.

Variëren tijdens werkdag

Schaars benadrukt het belang van variatie in houding. “Tijdens de werkdag zou het verstandig zijn om om de dertig minuten het zitten twee minuten te onderbreken door te staan of even te lopen.”

Cultuurverandering

In organisaties betreft het met name een cultuurverandering. “Dat vraagt tijd en inzet van de hele organisatie”, stelt Schaars. Werkgevers kunnen er op een speelse manier aandacht aan geven. “Haak bijvoorbeeld in op traploopweken. Ook kun je een gezonde leefstijl verankeren in het beleid, bijvoorbeeld door de kantine gezonder te maken”, raadt Schaars aan.

Trap in plaats van lift

Een kanttekening van de gezondheidsadviseur is dat de werkomgeving is ingericht op zo weinig mogelijk beweging. “Naar de trap moet je zoeken, terwijl je bij wijze van spreken zonder het te merken de lift inloopt.” Hij beveelt werkgevers aan het goede voorbeeld te geven. “Maar sluit wel aan bij de behoefte van medewerkers: bedenk activiteiten die zij ook waarderen en maak het aanbod divers.” Een lunchwandeling is volgens hem een mooi voorbeeld.

Stabureaus

Een andere goede ‘gezondheidsactie’ is dat bedrijven de printers, prullenbakken en koffiemachines op een centrale plek zetten in plaats van verspreid over het kantoor. Medewerkers moeten dan een afstandje afleggen naar deze punten. Verder kan het vervangen van zitbureaus door stabureaus mensen helpen meer van houding te veranderen.

Lopen tijdens het bellen

“Koppel het staan en lopen bovendien aan vaste momenten, zodat je gewoontegedrag ontwikkelt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om tijdens het bellen te lopen”, adviseert Schaars. Actief van en naar het werk gaan is volgens hem een van de meest effectieve methoden om medewerkers te laten bewegen. “Stimuleer mensen om te voet of fietsend naar het werk te komen.” Organisaties kunnen bijvoorbeeld hun personeel een leasefiets aanbieden.

Spier- en botversterkende oefeningen

De Gezondheidsraad beveelt aan om minimaal twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Schaars geeft toe dat dit op de werkvloer lastiger te realiseren is. “Hoewel wandelen, opstaan uit je stoel en de trap nemen daar wel toe gerekend kunnen worden.”

Bron: NU.nl