De medewerkers van zelfsturende organisaties zijn positiever over het leiderschap dan medewerkers van traditionele organisaties. Dit geldt ook voor andere aspecten van hun organisatie. Zo blijkt uit het onderzoeksrapport 'Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016' van Effectory.
Het leiderschap in zelfsturende organisaties krijgt van de medewerkers een gemiddelde score van 7,5. Zelfsturende organisaties zijn organisaties zonder traditionele managementlaag. In organisaties met zo’n managementlaag scoort het leiderschap duidelijk lager, namelijk een 6,9.
Het is opmerkelijk dat het leiderschap in organisaties zonder traditionele leidinggevenden het zo goed doet. Guido Heezen, directeur van Effectory, benadrukt dat leiderschap in traditionele organisaties sterk samenhangt met de functie die iemand vervult. “Een leidinggevende mag zelf weten hoe hij daarmee omgaat, en op welke manier hij zijn leiderschap deelt met het team.”
Het leiderschap in de zelfsturende organisaties ontstaat volgens hem vaak juist op spontane wijze, gebaseerd op de inhoud van een issue. “Hiërarchische verhoudingen worden dus niet bepaald door functies of titels: de werkelijke leiders ontpoppen zich per thema. Daardoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht op de werkvloer.”
Het onderzoek van Effectory laat verder zien dat ook op andere gebieden zelfsturende organisaties uitblinken. Zo beoordelen medewerkers de mate van invloed die ze binnen hun organisatie uitoefenen met een 7,2. Dit scoort in traditionele organisaties veel slechter, namelijk een 4,8.
Verder zijn medewerkers van zelfsturende organisaties veel gemotiveerder in hun werk (score 7,8) dan die van traditionele organisaties (score 5,5). Ook is er veel meer stimulans voor de medewerkers om zichzelf te ontwikkelen. Zij beoordelen dit met een 7,7, vergeleken met 5,3 bij traditionele organisaties.
Bronnen: Effectory, Managersonline.nl