Je wordt pas echt gelukkig als je anderen gelukkig maakt, horen we vaak. Hoe gelukkig is Arjan van ’t Veer dan? De Director of Corporate Affairs van de Nederlandse Loterij geeft aan de lopende band grote geldbedragen weg aan prijswinnaars van bijvoorbeeld de Staatsloterij. Arjan begeleidt deze ‘geluksvogels’ in zijn rol als EHBG-er, ‘Eerste Hulp Bij Geluk’.
Arjan kiest zijn woorden zorgvuldig als je met hem spreekt over de prijswinnaars. “Het is mooi om de prijswinnaars op weg te helpen en te begeleiden. Ze te vertellen dat het waar is, dat ze écht hebben gewonnen. Dat is een bijzonder moment. Maar zoveel geld winnen heeft een enorme impact op mensen, dat mogen we niet onderschatten. Ik help hen op weg met de verwerking van de eerste emoties en keuzes. En dat geeft heel veel voldoening.” Een professioneel team begeleidt de winnaars in de eerste periode op alle vlakken, niet alleen in vermogensbeheer, maar juist ook op persoonlijk gebied. Samen maken we inzichtelijk wat mensen echt willen en wat voor hen daarin het beste is om te doen. “We houden ze een spiegel voor om te achterhalen wat voor hen echt van belang is.”
“Door de jaren heen hebben we geleerd dat veel geld niet per definitie gelukkiger maakt, maar wel dat men meer kan doen waar je gelukkiger van wordt. Naast de contacten in de eerste periode na ontvangst van de prijs is er eens per jaar een bijzonder moment met winnaars; het miljonairsdiner. Daar geven de prijswinnaars aan zorgelozer te zijn, makkelijker in het leven te staan, meer leuke dingen te doen en minder zorgen te hebben.” Arjan vervolgt: “Als je dat aan geluk relateert, wordt men inderdaad vanzelf gelukkiger van het hebben van geluk. Ondanks dat het met toeval is overkomen, zijn dingen die onbereikbaar leken nu bereikbaar. Je kunt nu bijvoorbeeld wel makkelijk naar dat ene familielid in Australië.”
Verschil tussen geld verdienen en geld winnen
Wat volgens de EHBG’er enorm bijdraagt aan het gevoel van geluk is dat men vaker er lekker even tussenuit kan, leuke dingen kan doen en mooie momenten kan delen met elkaar. “Mensen hebben door het geld ruimte om bijvoorbeeld een sabbatical te nemen om voor de kinderen te zorgen of voor een hulpbehoevende buur. Zo doen ze iets terug voor een ander en zijn ze echt van betekenis. Dat geeft de meeste voldoening en daar worden mensen echt gelukkig van. En het geld maakt dit mede mogelijk.”
“Iets terug doen voor een ander, daar worden mensen echt gelukkig van”
Volgens Arjan van ‘t Veer is er een groot verschil tussen een zelf verdiend fortuin van een ondernemer en een verkregen fortuin door geluk. Ondernemers nemen meer risico om nog meer geld te realiseren, terwijl winnaars van een kansspel zoals de Staatsloterij juist heel voorzichtig zijn. Het gevoel van ‘dit is once in a life time’ en ‘dat overkomt ons vast nooit meer’ is sterk. “Winnaars nemen in het algemeen geen grootse meeslepende risico’s, maar maken kleine behapbare keuzes. Het niveau van voldoening is anders en niet concreet meetbaar. Ze gaan er anders mee om”, aldus Arjan. Tot slot wil Arjan nog toevoegen dat geld niet zomaar gelukkig maakt. “Geluk is meer dan geld op je bankrekening; het gaat erom dat je er zelf betekenis aan geeft. Het is mooi om mensen daarmee op weg te kunnen helpen. Echter geldt dit voor iedereen, ongeacht hoeveel geld er op je bankrekening staat.”
Meer lezen? Het volledige artikel staat in de publicatie Werkgeluk van Driessen HRM. Deze is kosteloos aan te vragen voor leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.werkgeluk.nl.