Artikel
19 aug '13
19 augustus '13
2 min

Makkelijker flexibel werken

De Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA) maakt het voor medewerkers mogelijk om bij hun werkgever een verzoek in te dienen om minder uren te gaan werken. Maar in de WAA wordt niet gesproken over het indienen van verzoek om flexibeler te kunnen gaan werken. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum willen hier door hun initiatiefwet ‘flexibel werken’ per  1 januari 2014 verandering in brengen.

Geen afspraken
Veel medewerkers zouden graag flexibel willen werken, alleen bestaat er binnen de organisatie vaak het gevoel dat de werkgever dit niet zal tolereren. In weinig cao’s zijn er hier ook afspraken over opgenomen, wat dit gevoel van de medewerkers alleen maar kan versterken. Dit maakt dat medewerkers vaak het gevoel hebben dat hun verzoek tot flexibel werken niet serieus wordt genomen door de werkgever.

Verzoek van een medewerker
De initiatiefwet ‘flexibel werken’ van Voortman en van Hijum geeft medewerkers het recht om een verzoek tot flexibel werken in te dienen bij hun werkgever. De werkgever wordt dan ook verplicht om dit verzoek serieus te bekijken en mag het niet meer zomaar weigeren. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie, waarin de werkgever eigenlijk niet eens verplicht is om te reageren op een dergelijk verzoek van de medewerker.

Werk-privé balans
Volgens Voortman en van Hijum wordt het voor medewerkers steeds belangrijker om werk en privé te kunnen combineren. De balans tussen werk, zorg, opleiding en vrije tijd zou voor organisaties het uitgangspunt moeten zijn. Dit geldt vooral voor jonge en alleenstaande ouders. Zij worden namelijk eerder genoodzaakt om minder uren te werken om zo naast hun werk voor de kinderen te kunnen blijven zorgen. Deze initiatiefwet moet het dus mogelijk maken om een goede balans tussen werk en privé te creëren. Flexibiliteit is namelijk belangrijk als je wilt voorkomen dat de arbeidsparticipatie daalt!