Artikel
6 feb '14
6 februari '14
2 min

Nederland nummer 1 op ranglijst M/V-gelijkheid

De overheid streeft naar gelijke rechten, kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden voor mannen en vrouwen. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) richt zich in dit kader op het bevorderen van economische bewustwording onder vrouwen. Haar beleid lijkt zijn vruchten af te werpen: Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om het overbruggen van verschillen tussen mannen en vrouwen, zo blijkt uit de meest recente Lijst Gendergelijkheid van de Verenigde Naties.

Economische zelfstandigheid vrouwen
Een belangrijk doel van het Nederlandse emancipatiebeleid is het versterken van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Nog altijd is slechts de helft van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig en dus onafhankelijk van bijvoorbeeld een partner. Om economische zelfstandigheid te bevorderen zijn volgens de minister twee aandachtspunten relevant: een grotere deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt en een betere verdeling van arbeid en zorgtaken tussen mannen en vrouwen.

Nummer 1: een mooie prestatie!
De Lijst Gendergelijkheid wordt door de Verenigde Naties jaarlijks samengesteld op basis van gegevens over moedersterfte, het aantal vrouwen in het parlement, opleidingsniveau en de arbeidsparticipatiegraad van de beroepsbevolking. Minister Bussemaker beschouwt de nummer 1 positie vooral als een compliment aan de mannen en vrouwen zelf: “We hebben in Nederland veel voorwaarden gecreëerd zodat met name vrouwen een inhaalslag hebben kunnen maken. Toch vraagt emancipatie onderhoud. We moeten blijven knokken zodat gelijke rechten en een gelijke behandeling worden omgezet in de praktijk en vrouwelijk talent ook echt de ruimte krijgt.”

Top 10 Lijst Gendergelijkheid:

  1. Nederland
  2. Zweden
  3. Denemarken
  4. Zwitserland
  5. Noorwegen
  6. Finland
  7. Duitsland
  8. Slovenië
  9. Frankrijk
  10. IJsland

En nu de praktijk…
Een mooie prestatie dus voor Nederland, maar dat wil niet zeggen dat het emancipatiebeleid nu klaar is. Kanttekening is namelijk wel dat deze lijst zich uitsluitend concentreert op de formele situatie. Ook minister Bussemaker lijkt dit goed in de gaten te hebben, gezien haar reactie dat ze graag wil dat de gelijke rechten en de gelijke behandeling worden omgezet in de praktijk. “Het is nu zaak dat mannen, vrouwen én werkgevers doorpakken en nog meer gaan inzien dat diversiteit op de werkvloer winst oplevert”, aldus Bussemaker.

Bron: Rijksoverheid

Monetta Driessen
HR-redacteur