Artikel
9 aug '16
9 augustus '16
2 min

Nederlandse vader vaker thuis bij kinderen

Het aantal mannen dat na de geboorte van hun kind onbetaald verlof opneemt, is bijna verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Nederland trekt zo meer richting het Europese gemiddelde. Toch gebeurt het relatief nog steeds erg weinig.

In 2015 nam 11 procent van de vaders ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 6 procent. “Toch wel een duidelijke toename”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek tegenover BNR Nieuwsradio. “Maar het is wel duidelijk een minderheid van de mannen die dat doet.” Ook bij vrouwen zien we een stijging. Van de moeders nam 22 procent in 2015 ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dit nog 13 procent.

Ouderschapsverlof slecht voor carrière

Het aantal mensen dat behoefte had aan verlof maar dit niet opnam, is de afgelopen tien jaar nauwelijks verminderd. Voor mannen was de belangrijkste reden om geen verlof op te nemen dat ze het gevoel hadden dat ouderschapsverlof slecht is voor hun carrière. Vrouwen geven als belangrijkste argument dat het financieel niet haalbaar is. Een andere reden is bijvoorbeeld de onbekendheid met de regelingen.

Betaald verlof

Naast de wet die het gemakkelijker maakt voor ouders met kinderen jonger dan 8 jaar om onbetaald verlof te nemen, krijgen vaders vanaf 2017 ook langer vrij na de geboorte van het kind. Na de bevalling heeft de vader recht op twee werkdagen betaald kraamverlof (vaderschapsverlof). Daarnaast heeft de vader recht op drie dagen ouderschapsverlof. Bij een meerling heeft de vader geen recht op extra kraamverlof, maar kan hij wel voor elk kind afzonderlijk drie dagen ouderschapsverlof opnemen.

In vergelijking met andere landen in Europa loopt Nederland hierin nog steeds wat achter: in de meeste Europese landen hebben mannen recht op minimaal twee weken betaald verlof.

Bron: BNR

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen