Uit onderzoek van het Top Employers Institute, gehouden onder meer dan 500 bedrijven in Europa blijkt dat Nederlandse werknemers de beste en meest veelzijdige secundaire arbeidsvoorwaarden hebben. Het onderzoek laat zien dat Nederlandse werknemers gebruik kunnen maken van een breed scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden. 90% van de Nederlandse werkgevers vergoeden de reiskosten van hun medewerkers en bieden een ziektekostenverzekering. Elders in Europa is dit respectievelijk 30% en 10% lager.
Nederlanders krijgen vervolgens ook vaker studieverlof en financiële studiebegeleiding dan in de rest van Europa. De helft van de Nederlandse werknemers krijgt de gelegenheid om onder werktijd religieuze en spirituele activiteiten te ontplooien. Dit is bijna nergens anders in Europa mogelijk.
Goed werkgeverschap
Aernoudt van der Wilk, senior accountmanager bij Top Employers Institute geeft aan: “Dat Nederlandse werkgevers hun medewerkers op verschillende vlakken echt tegemoet komen is een slimme zet. Goed werkgeverschap zorgt voor tevreden medewerkers en dat komt uiteindelijk het bedrijfsresultaat ten goede”.
Ook als het gaat om sociale activiteiten is er sprake van een hogere score. 90% van de Nederlandse bedrijven heeft een personeelsvereniging en bijna de helft een alumniclub. In de rest van Europa is dit maar bij één derde van de bedrijven aanwezig. Bijna alle Nederlandse bedrijven hebben een vertrouwenspersoon. Van der Wilk stelt: “Je ziet dat Nederlandse werkgevers echt hun best doen om een goede werksfeer te creëren. Wat in Nederland de normaalste zaak van de wereld is, is in de rest van Europa echt bijzonder”.
Ruimte voor verbetering
Uiteraard is er ook ruimte voor verbetering. Elders in Europa kan ruim 30% van de werknemers gebruik maken van kinderopvang, georganiseerd door de werkgever. In Nederland is dit maar 3%. Ook op het gebied van flexibele werktijden scoort Nederland lager dan in de rest van Europa.
Van der Wilk nuanceert deze onderzoeksresultaten enigszins door te stellen dat de cijfers negatiever lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Hij geeft aan dat werknemers in Nederland vaak de mogelijkheid hebben om in deeltijd te werken, in tegenstelling tot andere Europese landen. Ook geeft hij aan dat een deel van de verantwoordelijkheid voor kinderopvang in Nederland bij de overheid ligt. Hierdoor kan verklaard worden dat er in andere Europese landen meer behoefte aan flexibele werktijden en kinderopvang bestaat dan in Nederland.
Bron: P&O actueel