Het wordt op meerdere manieren gemakkelijker om buiten kantoor werken. Allereerst heeft het Nederlandse parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat flexibel werken beter mogelijk maakt. Daarnaast zijn er veel handige online tools die flexibel werken ondersteunen en die tevens door steeds meer medewerkers worden gebruikt.
Het recht op thuiswerken en flexibel werken is geregeld in het initiatiefvoorstel Wet flexibel werken van CDA en GroenLinks. De nieuwe wet moet ertoe leiden dat medewerkers meer mogelijkheden krijgen om te telewerken en op voor hen gunstige tijden te werken. De Eerste Kamer stemde op 14 april met een ruime meerderheid voor de nieuwe wet. In oktober 2014 ging de Tweede Kamer er al mee akkoord.
De nieuwe wetgeving maakt het gemakkelijker om buiten kantoor te werken. Dit geldt ook voor online tools. Het gebruik van online tools is sterk toegenomen onder het toenemende aantal professionals dat gedeeltelijk buiten kantoor werkt. Zo blijkt uit onderzoek van aanbieder van flexibele werkplekken Regus onder meer dan 44.000 senior business professionals wereldwijd. In Nederland deden 1350 kantoorwerkers mee aan het onderzoek. Een opvallend groot deel van de medewerkers (86 procent) die meededen aan het onderzoek gebruikt minstens één online tool om flexwerken makkelijker te maken.
De online tools kunnen de weerstanden tegen flexibel werken wegnemen. Clouddiensten leiden ertoe dat vertrouwelijke documenten veilig gebruikt en gedeeld kunnen worden. Hierbij is Dropbox in Nederland de meest gebruikte online tool. Van de Nederlandse respondenten werkt 60 procent met deze tool. WeTransfer volgt met 59 procent en Google Drive met 36 procent.
Bij flexwerkers heerst nog wel eens de angst dat ze op de achtergrond raken doordat ze niet elke dag op kantoor zijn. Instant messaging en telefonie via het internet zorgen dat ze aanwezig blijven. Voor telefonie via het internet wordt in Nederland Skype het meest gebruikt, namelijk door 50 procent van de respondenten. Dit wordt gevolgd door Facebook Messenger met 40 procent en door Viber met maar 7 procent.
Voor instant messaging is WhatsApp momenteel veruit de populairste app voor smartphones in Nederland. Van de medewerkers gebruikt 88 procent het minimaal één keer per maand. Maar 6 procent van de Nederlandse respondenten past geen enkele instant messaging-app zakelijk toe.
Nieuwe technologieën bieden volgens Robbert Klaassen van Regus oplossingen. “De groei van instant messaging-apps en het makkelijk delen van documenten online spelen een grote rol in het flexibel werken. Dit betekent dat de flexwerker volledig operationeel is, zelfs wanneer hij niet op kantoor aanwezig is. Men bespaart tijd door dichter bij huis te werken en dat verhoogt de productiviteit.”
Bronnen: nrc.nl, HR Praktijk.nl, Regus