Artikel
15 dec '15
15 december '15
2 min

Opleidingen en zorginstellingen bereiden zich samen voor op toekomstige zorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, minister Jet Bussemaker van Onderwijs en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ontvingen begin december de eerste vijf regionale actieagenda’s van het Zorgpact. Hierbij werken in meerdere regio’s opleidingen, zorginstellingen en lokale overheden samen om zorgprofessionals zo goed mogelijk en toekomstgericht op te leiden.

De vijf regionale actie-agenda’s betreffen de regio’s ‘IJssel-Vecht’, ‘Kennemerland, Amstelland en Meerlanden’, ‘Limburg’, ‘Midden-Nederland’ en ‘Noord’. In de regio Midden-Nederland gaan opleidingen en zorginstellingen bijvoorbeeld samen onderzoeken wat de impact is van e-health, domotica en robotica op de opleiding van zorgprofessionals voor hun dagelijkse werk. Daarnaast schenkt de regio Noord veel aandacht aan de mogelijkheden voor het behouden van goede ervaren medewerkers voor de zorg.

Anders opleiden zorgverleners

“Met steeds meer ziektes kan je oud worden, zelfredzaam zijn en gewoon thuis blijven wonen. Vaak met behulp van nieuwe technieken”, stelt minister Schippers. Dat betekent volgens haar dat je de zorg anders organiseert rondom mensen en dat je zorgverleners anders opleidt. “Het is goed te zien dat instellingen hier actief mee aan de slag zijn.”

Uitdagingen in de zorg

Volgens minister Bussemaker leidt het onderwijs jongeren op voor beroepen die nog niet bestaan. “Dat geldt voor de zorg misschien nog wel meer dan in andere sectoren, met de vergrijzing voor de boeg en de ongekende mogelijkheden die nieuwe technieken en ontdekkingen bieden”, aldus de minister. Ze beklemtoont dat het daarom van cruciaal belang is dat opleidingen nauw samenwerken met de beroepspraktijk om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen.

Continu veranderend onderwijs

“Wat cliënten en mantelzorgers verwachten van de zorg en de professionals in de zorg verandert continu”, vindt staatssecretaris Van Rijn. Het is daarom volgens hem heel belangrijk dat er vanuit de dagelijkse praktijk heel nauw contact is met opleidingen, zodat die ook continue veranderen en verbeteren. “Vanuit het Zorgpact worden daar elke dag mooie stappen in gezet.”

Toekomstgerichte zorgopleidingen

Het Zorgpact is een initiatief van het kabinet om de samenwerking tussen zorgopleidingen, zorginstellingen en lokale overheden te ondersteunen. Het doel daarbij is om opleidingen voor zorgprofessionals toekomstgericht te maken. Doekle Terpstra is de aanjager van het Zorgpact, dat aansluit bij regionale initiatieven en deze versterkt. Het pact moet alle medewerkers in de zorg goed voorbereiden op onder andere complexere zorgvragen, technologische en demografische ontwikkelingen en een toenemende rol van mantelzorgers en familieleden.

Bron: Rijksoverheid.nl, Zorgpact.nl