Verpleeghuizen zoeken op allerlei manieren oplossingen voor het toenemende tekort aan werknemers in de ouderenzorg. Dat gaat van middelbare scholieren en technische hulpmiddelen tot omscholing. Het tekort aan personeel loopt echter snel op.
Brancheorganisatie Actiz verwacht dat het tekort stijgt van 10.000 mensen dit jaar tot 25.000 mensen in 2025. Actiz heeft daarbij de ongeveer 70.000 banen die nodig zijn voor verbetering van de kwaliteit nog niet eens meegerekend. Met die banen erbij zijn er volgens de brancheorganisatie in 2025 maximaal 95.000 vacatures.
Demissionair staatssecretaris Van Rijn beveelt alternatieve oplossingen voor de korte termijn aan. Middelbare scholieren kunnen bijvoorbeeld als bijbaan in de ouderenzorg werken. Ze kunnen de ouderen gezelschap houden en zorgen voor een paar extra ogen. Daardoor kan hoger geschoold personeel zich op andere dingen richten. Verder kan volgens Van Rijn het gebruik van techniek, domotica, de druk op personeel verminderen.
Sommige verpleegtehuizen, zoals Op den Toren in Nuth, hebben overal camera’s opgehangen. Daarbij bepaalt de cliënt wanneer een camera aangaat. Het geeft sommige ouderen een veilig gevoel. Volgens Op den Toren zijn de bewoners meer tevreden over de zorg.
Op den Toren gebruikt ook een centrale intercom. Een verpleegkundige beoordeelt daarbij welke zorgvragen acuut zijn en welke minder dringend. ’s Avonds houden scholieren in de huiskamer bewoners gezelschap, waarbij ze ook toezicht houden. Verpleegkundig werk mogen ze niet verrichten.
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat scholieren gekwalificeerd personeel niet kunnen vervangen. Verpleegtehuizen zoeken dan ook op allerlei andere manieren naar nieuw personeel. Zo bestaat het plan om meer gekwalificeerd personeel in het buitenland te werven. Hiervan is nu nog beperkt sprake.
Meer studenten via opleidingen en bij- of omscholingstrajecten moet leiden tot meer personeel uit Nederland zelf. De capaciteit voor de opleiding tot verpleegkundige is echter beperkt door te weinig stageplekken. Daarnaast geven studenten de voorkeur aan het ziekenhuis boven de ouderenzorg.
Dit leidt tot initiatieven om het aantal werkervaringsplekken te verruimen en het imago te verbeteren. Zo doen in Eindhoven werkgevers, opleidingen en de gemeente bijvoorbeeld samen hun best voor een grotere ‘vijver om uit te vissen’. Hiervoor maken ze onder meer gebruik van meer stageplaatsen, opleidingstrajecten voor immigranten en imagocampagnes.
Degenen die nu worden opgeleid, zijn echter niet direct beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Een oplossing is om met bij- en omscholing van personeel sneller mensen beschikbaar te hebben. Zo schoolt Zorggroep Drenthe bijvoorbeeld medewerkers huishoudelijke zorg om.
Bron: NOS