Artikel
21 jun '13
21 juni '13
2 min

Plasterk: Agressieve klant? Werk stilleggen!

Ambtenaren en andere mensen met een publieke taak hebben vaak te maken met agressie of geweld en zouden sneller een grens moeten trekken. Binnenkort is wat Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) betreft de afspraak dat een buschauffeur die wordt bedreigd meteen zijn bus aan de kant zet en hulp krijgt van de politie. En de balie bij de gemeente moet meteen sluiten als een klant zich agressief opstelt. Hoog tijd om goede werkafspraken te maken.

Vaak te maken met agressie
In de jaarlijkse publicatie over werken in de publieke sector zijn onlangs de recente cijfers bekend gemaakt en die zijn niet mis. Van de ambtenaren bij het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen heeft 40% het afgelopen jaar te maken gehad met agressie en geweld. Onder de medewerkers met publiekscontacten, zoals baliemedewerkers, is dat zelfs de helft. Ook heeft meer dan 50% van de wethouders in een jaar te maken met agressie en geweld, voor burgemeesters is dat zelfs meer dan 60%. In andere overheidssectoren ligt het nog hoger: politie 73%, gerechtsdeurwaarders 92%.

Tijd voor goede werkafspraken
De bewindsman, verantwoordelijk voor het nationaal programma ‘Veilige Publieke Taak’, wil paal en perk stellen aan agressie en geweld in werksituaties en het openbaar bestuur. Voortaan moeten werkgevers en medewerkers per beroepsgroep en op stadhuizen grenzen trekken. ‘Trek één lijn met je collega’s’, stelt Plasterk. ‘Door goede werkafspraken weet het personeel dat het gesteund wordt als het agressie niet pikt.’ Van tevoren moet helder zijn hoe te handelen, met steun van de werkgever en in afstemming met de politie.

Respect hervinden
Als verantwoordelijk bewindsman krijgt Plasterk doorlopend meldingen binnen, onlangs nog over twee parkeerwachters. ‘De een was bijna gewurgd, de ander meegesleept met een rijdende auto. We moeten het respect voor ambulancebroeders, parkeerwachters, buschauffeurs, burgemeesters en anderen met een publieke taak hervinden’, vindt hij.

Goede voorbeeld geven aan kinderen
Plasterk deed eerder al een oproep aan ouders om ook hun kinderen het goede voorbeeld te geven, dat doet hij in Trouw nu weer. Hij haalt het voorbeeld aan van ouders die de scheidsrechter op zaterdag flink uitschelden. ‘Kinderen zien dat. Als ze vijf jaar later in de tram een conducteur tegenkomen die hen niet bevalt, gedragen ze zich net zo als de ouders langs de lijn.’

Bron: Binnenlands Bestuur, Trouw

Monetta Driessen
HR-redacteur