Artikel
1 sep '17
1 september '17
3 min

Een sabbatical is goed voor werknemer én werkgever

Hoe staan werknemers tegenover een sabbatical, het onderbreken van hun carrière met een aantal maanden? Een meerderheid van 59 procent staat hier positief tegenover. Wel weet 56 procent van de werknemers niet hoe hun baas tegenover een dergelijk langdurig verlof zou staan. Zo blijkt uit onderzoek van Viking Direct onder 260 werkenden.

Met een sabbatical kunnen werknemers een tijd afstand nemen van hun huidige leven om te kijken wat er ontbreekt of anders kan. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan reizen, vrijwilligerswerk doen of starten met een cursus.

Goedkeuring werkgever

Werknemers konden tot 2012 met de levensloopregeling sparen voor verlof waaronder een sabbatical. In dat jaar gaven 28.000 mensen aan dat ze met de levensloopregeling spaarden voor een sabbatical. Daarna was dit verlof (onbetaald of betaald) alleen nog mogelijk na goedkeuring van de werkgever.

Nadenken over carrière

“Ik had heel lang niet over verlof nagedacht. Ik dacht dat het toch niet zou kunnen. Dat ik het financiële plaatje niet rond zou kunnen krijgen, maar dat viel allemaal erg mee”, vertelt Manja Kamman. Zij werkte tien jaar voor World Press Photo. Ze had echter tijd voor zichzelf nodig om na te denken over haar carrière. Die tijd vond ze niet binnen haar 40-urige werkweken.

Ze onderzocht de mogelijkheid van een sabbatical en vroeg aan haar werkgever of ze een aantal maanden onbetaald verlof kon opnemen. Hoewel ze de eerste in tien jaar was die dit aan het bedrijf vroeg, stond het bedrijf er welwillend tegenover.

Betere werknemers

Kamman beklemtoont dat de angst voor het nemen van een sabbatical bij de werknemer en bij de werkgever speelt. Ze denkt echter dat werkgevers er in de eerste plaats betere werknemers voor terug krijgen. “Want degene die na hun verlof niet terugkomen, zaten niet op de goede plek. En daar hadden ze zo nog tien jaar kunnen zitten!”

Het onderzoek van Viking bevestigt de mening van Kamman ook. 55 procent ging na een sabbatical weer bij hetzelfde bedrijf werken. Het leeuwendeel daarvan voelde zich energieker bij terugkomst en zestien procent voelde zich minder energiek. 29 procent ging bij een ander bedrijf werken. Daarnaast gaf maar liefst 73 procent van de ondervraagden aan dat ze gemotiveerder zouden zijn als hun werkgever sabbaticals aanbood.

Zelfcensuur

Opmerkelijk is volgens Viking dat werknemers die nog nooit een sabbatical hebben gehad, maar dat wel willen, het liefst zes tot twaalf maanden weg willen. Uit de realiteit blijkt echter dat zij die eerder eens een sabbatical namen, dat vaak maar voor een tot drie maanden deden. Dat kan komen door zelfcensuur: werknemers vragen een kortere periode aan bij de werkgever omdat ze denken dat ze niet meer krijgen. Het kan echter ook zo zijn dat werkgevers het aantal maanden zo laag mogelijk willen houden.

Van droom naar realiteit

Een sabbatical is niet voor iedereen weggelegd. Sommige werknemers beschikken niet over de  ruimte om er zelfstandig voor te sparen. Anderen willen hun loopbaan voor geen prijs onderbreken. Daarnaast zijn er werknemers die oprecht blij zijn met hun werk en er geen vrijaf van willen nemen. Werknemers die er wel in geïnteresseerd zijn, moeten het niet bij een droom laten. Als ze zich goed voorbereiden en hun baas een goed voorstel doen dan kan de droom realiteit worden. Het ergste dat kan gebeuren is een ‘nee’, dus ze verliezen in principe niets.

Bron: Viking Direct