Slaap is essentieel voor een gezond leven en een goed werkend brein. We slapen allemaal, maar niet allemaal even goed. Ik schrok van de uitkomsten van ons onderzoek naar slaap onder zorgprofessionals. De conclusie was dat op dit moment bijna de helft (46 procent) te maken heeft met slaapproblemen. Dit is veel meer dan in 2021 toen gaf 33 procent aan moeite te hebben met een goede nachtrust.

De impact van slaapproblemen op de optimale invulling van je (werk)dag is enorm. 70 procent van de zorgprofessionals met slaapproblemen voelt zich vermoeid en lusteloos, 42 procent is vergeetachtig en 33 procent is snel geïrriteerd. Laat deze cijfers even op je inwerken en bedenk dat slaapproblemen impact hebben op je dagelijks functioneren, zowel privé als op het werk.

Werkgerelateerde energievreters oplossen met slaap

Slecht slapen wordt vaak gezien als een individueel probleem en ook oplossingsrichtingen gaan vaak over individuele aanpassingen, zoals het verbeteren van de slaaphygiëne, gezonde voeding, minder stress en meer ontspanning. Slecht slapen heeft ook op de werkvloer enorme gevolgen. Zo geven zorgprofessionals met slaapproblemen aan dat slecht slapen zorgt voor een lager werkvermogen en minder werkplezier. Ook factoren op het werk spelen een rol bij de kwaliteit van slaap. Als werkgerelateerde slaapverstoorders worden de hoge werkdruk en onregelmatige werktijden het meest genoemd.

Deze twee factoren klinken ook heel bekend, want ze komen al jaren in ieder onderzoek als energievreters naar voren. Of we nu het verzuim willen verminderen, zorgprofessionals willen behouden of de werk-privé-balans willen verbeteren. Omdat deze onderwerpen lastig blijken om aan te pakken kunnen we deze twee energievreters misschien oplossen via de as van ‘slapen’! Want hier kunnen we ons allemaal wat bij voorstellen ongeacht onze functie, taken, verantwoordelijkheden en achtergrondkenmerken. De slaapkwaliteit als uitkomstmaat is op iedereen van toepassing en herkenbaar.

Hoe (goed) slapen jouw zorgprofessionals?

Als HR-professional is het dus heel interessant om te weten hoe het met de slaapkwaliteit van de zorgprofessionals is gesteld. Zoek eens uit wat de invloed van slecht slapen is op je organisatie (analyseer verzuimgegevens en achterliggende redenen, inventariseer de omvang van het slaapprobleem). Geef aandacht aan het onderwerp slaap, zet het op de agenda en creëer een gezonde(re) werkomgeving.

Slaapproblemen bespreken helpt

De aanpak begint bij een gesprek. Gelukkig geven de meeste zorgprofessionals aan dat slaapproblemen besproken kunnen worden op het werk. Zij geven ook aan dat het helpt als je slaapproblemen met collega’s en/of leidinggevenden bespreekt. Hierdoor wordt het een herkenbaar probleem. Wat nog te weinig gebeurt is het gesprek voeren over wat deze slaapproblemen voor gevolgen hebben op je werk en wat je op organisatieniveau, in je team of zelf kan doen om beter te slapen. Dit betekent je werkvermogen en werkplezier verbeteren om zo ook een betere kwaliteit van zorg te leveren.

Doorbreek het patroon van slecht slapen en verbeter de slaapkwaliteit. Dit is een win-win-win situatie voor de zorgprofessional zelf, de werkgever en ook voor de doelgroep waar je voor werkt.

Slaap lekker iedereen!

Deze column is geschreven door Anouk ten Arve, lead programma manager onderzoek PGGM&CO

Doe de gratis slaaptest (voor jezelf of met je team) als je zelf eens wilt weten hoe jij slaapt. Al bijna 14.000 zorgprofessionals gingen je voor.