Het symposium ‘Werk maken van werkgeluk’: wat was het een inspirerende interactieve dag, met lezingen en workshops door enthousiaste vooraanstaande wetenschappers en praktijkdeskundigen. Op 24 januari jl organiseerden Zorg aan Zet, Transvorm en Driessen HRM in Helmond dit symposium, exclusief voor leden van Zorg aan Zet en Transvorm. Hier werd het gedachtegoed van Capability Management specifiek in Zorg en Welzijn geïntroduceerd. Een visie op werk gebaseerd op dagelijks zelfleiderschap, fysieke fitheid en ‘verwondering, zin en speelsheid’.
Het belang van werkgeluk kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Zeker in de Zorg en Welzijn, een sector die het op dat vlak zwaar te verduren heeft. De sector heeft te maken gehad met ingrijpende veranderingen ten gevolge van stelselwijzigingen, transities en bezuinigingen. Alle onzekerheid die dit meebracht, draagt niet bij aan het werkplezier van de medewerkers. De (van overheidswege opgelegde) focus op controle, verantwoording, administratie en registratie ondergraaft de basis voor werkplezier verder. Met als negatief gevolg dat behoorlijke aantallen medewerkers de sector uitstromen.
Vandaar dat Transvorm en Zorg aan Zet het thema met deze bijeenkomst prominent op de agenda hebben gezet. Investeren in werkgeluk loont namelijk wel degelijk. Tevreden medewerkers blijken – zoals wetenschappelijk onderzoek de algemene intuïtie bevestigt – minder geneigd de organisatie te verlaten. Centraal tijdens dit symposium stond het vinden van voorspellers voor de weg naar meer werkgeluk/duurzame inzetbaarheid en daarmee minder uitval/uitstroom.
In een plenair programma spraken dr. Sridhar Venkatapuram (internationaal expert op de capability approach en docent global health King’s College London) en prof. dr. Jac van der Klink (bijzonder hoogleraar duurzame inzetbaarheid in arbeid aan de Universiteit Tilburg). Zij hebben het gedachtegoed achter Capability Management verhelderd en de impact ervan op een organisatie toegelicht. Het model behandelt 7 werkwaarden die grote voorspellende waarde hebben voor bevlogenheid, workability en andere aspecten van duurzame inzetbaarheid. Essentieel is dat medewerkers de mogelijkheden ervaren om keuzes te maken om voor hen belangrijke doelen te realiseren.
Goede voorbeelden zijn er in de sector natuurlijk ook. Het is altijd inspirerend om daarover meer te horen. In separate workshops werden praktijkcases besproken en toegelicht. Met als doel de deelnemers te inspireren en te faciliteren om in de eigen organisatie bij te dragen aan het werkgeluk van medewerkers en daarmee aan het succesvoller functioneren van het geheel.
Nieuwsgierig naar een uitgebreide terugblik op deze dag of naar de inhoud, zoals het model van Capability Management? Lees het volledige artikel over het Symposium op de website van Zorg aan Zet.