Artikel
28 nov '16
28 november '16
4 min

Tien banen met toekomstperspectief

Overal is sprake van robotisering en automatisering. Zo zijn er nieuwsorganisaties die algoritmes gebruiken voor het schrijven van nieuwsberichten. Beroepen als accountant en verzekeraar hebben te lijden onder de opkomst van machines. En er zijn nog veel meer soorten werk die dreigen te verdwijnen. Voor vacaturesite Indeed keek econoom Mariano Mamertino in Nederland en Ierland welke tien banen perspectief bieden voor de toekomst.

1. Data scientist

Big data zijn hot. Maar al deze gegevens moeten wel verwerkt worden. Vandaar dat er een grote behoefte is aan data scientists. Het aantal vacatures op dit gebied nam met 206 procent toe tussen 2013 en 2015. In 2015 bleek uit onderzoek van Indeed ook dat in Nederland data scientist de populairste zoekopdracht was van werkzoekenden op IT-gebied.

2. Gezondheidszorg

De bevolking in Nederland en de rest van Europa vergrijst snel. Dit betekent dat de vraag naar gezondheidszorg zal blijven stijgen. Zorgfuncties vragen om een hoog niveau van empathie, flexibiliteit en veel handmatig werk. Volgens onderzoek van de Universiteit van Oxford is de kans dat computers het werk van zorgmedewerkers overnemen de komende tien tot twintig jaar kleiner dan één procent.

3. Onderwijzers

Ook naar onderwijs is er een blijvende sterke vraag, vooral in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Daarnaast brengt de explosie van onlineleermiddelen veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. Hierdoor kunnen leraren nu eenvoudig lesgeven aan studenten over de hele wereld. Nederland kende in 2014 een recordaantal vacatures voor middelbareschoolleraren. De verwachting is dat de vraag naar leraren alleen maar stijgt doordat de komende jaren veel onderwijzers met pensioen gaan.

4. Cybersecurity-professional

Hackers zijn in toenemende mate een bedreiging voor grote bedrijven en organisaties. De vraag naar cybersecurity-experts stijgt dan ook snel. In 2015 groeide het aantal vacatures op Indeed voor deze professionals met 53,4 procent vergeleken met 2014. Vanaf januari 2016 zijn er hoge boetes voor Nederlandse bedrijven als ze niet de juiste securitymaatregelen nemen. Dit lijkt de oorzaak te zijn van een grote stijging van de cybersecurity-functies in Nederland.

5. HR-medewerker

Bedrijven zijn steeds meer op jacht naar talent. Daarbij neemt de hoeveelheid arbeidsmarktdata die werkgevers en werkzoekenden kunnen gebruiken sterk toe. Dit verandert de rol van human resources. Er zal een stijgende behoefte zijn aan HR-professionals met ‘zachte’ vaardigheden en emotionele intelligentie die ook expertise hebben op het gebied van software en analytics.

6. Virtual reality- en internet-of-things-ontwikkelaar

Met de snelle verandering van de techniek verandert ook de functie van ontwikkelaar. Tegenwoordig is er behoefte aan ontwikkelaars op het gebied van het ‘internet of things’. Dat is technologie die slimme apparaten verbindt met het internet. Het aantal vacatures op dit gebied nam in 2015 toe met maar liefst 376,9 procent vergeleken met 2014. Daarnaast ontwikkelt de virtual reality zich snel. Het aantal vacatures op dat terrein steeg de afgelopen twee jaar met 377 procent.

7. Digitale marketing en ontwerp

Machines kunnen veel, maar daar hoort het ontwikkelen van nieuwe en verrassende ideeën nog niet bij. Daarom maken creatieve beroepen grote kans om de opkomst van de machines te overleven. Het beroep digital marketing kent bijvoorbeeld een sterke groei. Zo zag Indeed in 2015 een toename van 222 procent van het aantal vacatures in Nederland ten opzichte van 2014.

8. Logistiek manager

Logistiek werk ontkomt ook niet aan de vernieuwing, maar voorlopig is de sector nog niet toe aan complete automatisering. Er is veel menselijke inzet nodig voor het toezicht op en het management van de zeer complexe, wereldwijde logistieke processen.

9. Koks

Eten buiten de deur zal waarschijnlijk altijd wel populair blijven. Het goed klaarmaken van dat eten vergt veel handwerk en de nodige creativiteit. Volgens het eerder genoemde Oxford-onderzoek is er maar een kans van tien procent dat het werk van koks door machines wordt overgenomen. Nederland lijkt een tekort te hebben aan goede koks. In 2015 waren er 252 procent meer vacatures voor keukenpersoneel dan in 2013.

10. Losse klussen (‘gigs’)

Bedrijven zoals Uber zorgden voor een revolutie in de zogenaamde ‘gig economy’. Uber biedt via de smartphone chauffeurs de mogelijkheid flexibel te werken in hun eigen tijd. Deze aanpak breidt zich snel uit naar andere gebieden binnen de dienstensector. Wereldwijd groeide de belangstelling voor de gig-economie tussen 2013 en 2015 met 23,1 procent. Hoe meer de acceptatie en regulering van dit model, hoe gemakkelijker het is om eraan deel te nemen.

Bron: Management Team