De invoering van het eerste deel van de Wet Werk en Zekerheid wordt uitgesteld naar 1 januari 2015. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dinsdag 3 juni na aandringen van de Eerste Kamer. Op 10 juni stemt de senaat over de wet. Eerder zou het eerste deel van de Wet Werk en Zekerheid ingaan op 1 juli 2014. Maar diverse partijen twijfelden of werkgevers voor die tijd voldoende konden worden geïnformeerd.
Dit betekent dat de maatregelen met betrekking tot flexibel personeel, waar wij u eerder deze week over informeerden, pas op 1 januari 2015 ingaan. Het gaat om de aanpassingen met betrekking tot de proeftijd, het concurrentiebeding, de aanzegplicht en de loondoorbetalingsplicht. De ketenbepaling en de aanpassing van het ontslagrecht waren al uitgesteld naar 1 juli 2015.
Aanvankelijk was ook de Eerste Kamer kritisch over de wet. De positie van flexwerkers, die met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid moet verbeteren, zou alleen maar verder verslechteren. Maar door de toezeggingen van Asscher zal volgende week naar alle waarschijnlijkheid een ruime meerderheid voor de wet stemmen. Het uitstel is een overwinning voor de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), die eerder in een uitgebreide notitie voor diverse wijzigingen pleitte.
In ons eerdere bericht ‘Wet Werk en Zekerheid: veranderingen per 1 juli‘ kunt u nog eens precies teruglezen welke aanpassingen het eerste deel van de wet Werk en Zekerheid met zich meebrengt, zij het dat de ingangsdatum nu dus uitgesteld zal worden naar 1 januari 2015.
Bron: SalarisNet