Artikel
4 jan '18
4 januari '18
2 min

Twee jaar helft collegegeld moet lerarentekort voorkomen

Elke student die het komend collegejaar begint met een lerarenopleiding, betaalt de eerste twee studiejaren slechts de helft van het collegegeld. Zo maakte minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs op 7 december bekend.

In het regeerakkoord staat dat pabo-studenten die op basisscholen gaan werken, twee jaar 50 procent korting krijgen op hun collegegeld. Het kabinet breidt deze korting nu uit naar opleidingen voor middelbare schoolleraren en leraren voor het beroepsonderwijs. Volgens minister Van Engelshoven is de maatregel nodig in de strijd tegen het lerarentekort. Het ministerie van Onderwijs werkt de afspraken over de korting op het collegegeld nader uit in een wetsvoorstel.

Universiteit

Niet alleen studenten die aan een hogeschool een opleiding volgen om bijvoorbeeld natuurkundeleraar of leraar Duits te worden, profiteren van de korting op het collegegeld. Ook studenten die aan een universiteit studeren om een onderwijsbevoegdheid te halen, kunnen er gebruik van maken. Verder krijgen studenten de korting ook als ze na een afgeronde opleiding besluiten in een jaar tijd een onderwijsgraad te halen.

Vervanging bij ziekte

Begin december kwam naar voren dat er zonder extra maatregelen in 2022 een tekort is van 4100 voltijds basisschoolleraren en 7000 fulltimebanen op middelbare scholen. Het lerarentekort is nu al voelbaar. Het aantal vacatures groeit snel en volgens Het Parool hebben scholen steeds meer moeite om bij ziekte vervangers te regelen. Ook minister van Engelshoven signaleert dit probleem. Steeds vaker staan directeuren, stagiairs of onbevoegde onderwijsassistenten voor de klas.

Exacte vakken en talen

In het voortgezet onderwijs is er vooral een groot lerarentekort bij exacte vakken zoals wiskunde, scheikunde, natuurkunde en informatica. Ook leraren Frans, Duits, Grieks en Latijn zijn moeilijk te vinden.

Minder collegegeld voor alle eerstejaars

Het collegegeld bedraagt dit studiejaar 2006 euro. De coalitiepartijen hebben in het regeerakkoord afgesproken dat alle hbo- en wo-studenten in hun eerste studiejaar de helft van het collegegeld betalen. Het kabinet-Rutte III wil hiermee de drempel verlagen om met een studie te beginnen nu een studielening de basisbeurs vervangt.

Bronnen: Het Parool, Rijksoverheid.nl


De krapte op de gehele arbeidsmarkt neemt toe. Maar met name in het onderwijs zijn de gevolgen voelbaar. Want zonder leerkrachten kan het onderwijs niet doorgaan. Driessen trekt samen met organisaties in het onderwijs op om het tekort aan leraren aan te pakken. Lees meer over deze oplossingen voor het lerarentekort.