Artikel
15 nov '17
15 november '17
2 min

Vacatureteksten draaien vooral om gevraagde vaardigheden

Er zijn veel beschikbare vacatures in Nederland. Tegelijk wordt het voor werkgevers lastiger om al die vacatures te vervullen. Vacaturesite Adzuna analyseerde 250.000 actuele vacatureteksten van werkgevers om kandidaten aan te trekken.

In september 2017 stond 23,8 procent van de vacatures langer dan drie maanden open. Dit laat zien dat er geen evenwicht is tussen wat werknemers en werkgevers zoeken. Uit de analyse van Adzuna blijkt dat slechts 47,1 procent van de vacatures aangeeft wat organisaties aan werkzoekenden te bieden hebben. Daartegenover geeft 75,9 procent van de vacatures aan welke vaardigheden nodig zijn voor de baan. De overige vacatures omschrijven alleen de werkzaamheden en vragen geen specifieke vaardigheden.

Verschillen per provincie

Vacatures in de provincies Friesland en Drenthe bevatten ten opzichte van Noord-Holland en Noord-Brabant vaker de arbeidsvoorwaarden en de vereiste vaardigheden. Deze informatie ontbreekt het vaakst in Noord-Holland. “In provincies als Noord-Holland waar er een groot aantal vacatures open staan, zien we dat er vaak generieke omschrijvingen voor de vacatures worden gebruikt. Wat kandidaten kunnen verwachten aan salaris of arbeidsvoorwaarden vindt u in de meeste vacatures niet terug”, legt Thomas de Schuyter, Country Manager bij Adzuna uit.

Arbeidsvoorwaarden

De meest voorkomende arbeidsvoorwaarden zijn een leuke, uitdagende en/of gevarieerde baan (63,3 procent), de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling (40,2 procent) en goede secundaire arbeidsvoorwaarden (23,7 procent). Van de vacatures vermeldt 12,3 procent een specifiek loon of een salarisschaal. Verder vraagt 16,1 procent van de Nederlandse vacatures flexibiliteit van de kandidaten, terwijl slechts 3,2 procent flexibiliteit biedt. Het gaat dan om flexibele uren of de mogelijkheid om thuis te werken.

Eerdere werkervaring

Werkgevers vragen naast een mogelijk relevant diploma naar ervaring en vaardigheden. Meer dan de helft vraagt naar iemands eerdere werkervaring (58,7 procent). Ook vragen werkgevers naar het vermogen om zelfstandig te werken (23,1 procent) of sterke communicatieve vaardigheden (10,9 procent). Minder vaak vragen ze om teamspelers (4,8 procent) of een goede stressbestendigheid (4,2 procent).

Unieke voordelen

Volgens De Schuyter kunnen bedrijven met de toenemende vraag naar goede kandidaten hun vacatures aantrekkelijker maken door interessante en unieke voordelen aan te bieden. “Wanneer werkzoekenden verschillende vacatures bekijken, kan dit net de doorslag geven om te solliciteren.”

Bron: Managersonline.nl