Artikel
25 jul '14
25 juli '14
3 min

Vakantievieren zonder (werk)stress

Veel mensen trekken er in de zomer op uit om hun huis een paar weken te verruilen voor een vakantieadres om eens lekker bij te tanken. Maar voordat de vakantie begint, is er nog heel wat om je druk over te maken. Het werk moet af, nog één telefoontje, dat laatste e-mailtje om vervolgens al haastend naar de vakantiebestemming te gaan. Ineens moet je lichaam tot rust komen na al die stress. Hoe vermijd je die stress en kom je los van je werk?

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzocht het welbevinden en de gezondheid van ruim 250 vakantiegangers. In haar boek De kunst van het vakantievieren gaat zij in op het effect van vakantie en het welbevinden en de gezondheid van werkende mensen. Hierbij geeft ze praktische tips om met zo min mogelijk stress te vertrekken, zoveel mogelijk te genieten van je vakantie en je vakantiegevoel langer vast te houden.

Mentale afstand

De Bloom geeft aan dat piekeren over je werk net zo stressvol kan zijn als het werk zelf. Deze stress kan allerlei lichamelijke reacties op gang brengen. Het is daarvoor belangrijk om mentaal afstand te nemen van je werk tijdens je vakantie. Een duidelijk sterkere stijging in het welbevinden is het effect. Op de achtste dag van de vakantie bleken de mensen zich het gelukkigst te voelen.

Tegenstrijdig en opvallend is wel dat 20 tot 25 procent van de mensen wel werkt op vakantie, maar dat dit niet van invloed is op het welbevinden. Geconcludeerd kan worden dat het checken van de e-mail, het plegen van een telefoontje of het doorlezen van een rapport op vrijwillige basis door de medewerker wordt gedaan. Essentieel is het woord vrijwillig. De medewerker heeft de volledige autonomie. Het werken bleef beperkt tot maximaal een uur per dag. Bij meer uren wordt verwacht dat mensen hier wel last van zullen krijgen.

Workaholics

Workaholics werken dagelijks meer uren, piekeren meer over werk en voelen zich minder goed. Vakantie is voor hen bij uitstek het moment om het werk los te laten. De Bloom geeft aan dat de workaholics relatief gezien een grotere winst in welbevinden kunnen boeken. De triggers die de werkverslaving stimuleren vallen groot en deels weg in de vakantie. Denk aan collega’s die ook langer blijven werken of altijd een tablet of computer binnen handbereik hebben. Helaas is deze winst van korte duur, want na terugkomst voelen zij zich al snel net zo slecht als voor de vakantie.

Vakantiegevoel vasthouden

Om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden is het belangrijk dat je soepel en rustig aan begint na je vakantie, aldus de Bloom. Denk bewust van te voren na over hoe je eerste werkweek eruit gaat zien. Maak niet meteen in de eerste week overuren. Het kan helpen om een uurtje eerder te beginnen om rustig de mailbox door te kunnen nemen.

Tips om vakantie te vieren

• Laat je werk zoveel als mogelijk is thuis. Bij het loslaten van je werk is het creëren van een mentale afstand belangrijk.
• Probeer je privémail te scheiden van je werkmail. Hierdoor verklein je de kans dat je je laat verleiden om werkmails te lezen c.q. af te handelen.
• Wanneer je toch wat werk verricht in de vakantie houd hier dan zoveel mogelijk controle over en stem het goed af met degene met wie je op vakantie bent om irritaties te voorkomen.
• Wanneer je vakantie hebt en tot rust komt krijg je vaak allerlei goede ideeën. Schrijf deze ideeën op en bewaar ze. Het werk is op deze manier toch uit je hoofd.

Bron: gezondheidsnet.nl en pwdegids.nl