14 februari: Valentijnsdag. Die ene dag in het jaar dat we massaal extra aandacht besteden aan onze grote (geheime) liefde. Wellicht ook een mooie gelegenheid om een portie extra liefde en aandacht te schenken aan ons werk, om precies te zijn aan onze liefde voor het werk: Passie! Ik ben ervan overtuigd dat we daar ook de andere 364 dagen van het jaar profijt van hebben…
Passie maakt het verschil
‘Hartstocht, sterk gevoel van liefde, hartstochtelijke liefhebberij’, de definitie van passie onthult al dat het erom gaat dat u zo opgaat in een bezigheid dat de tijd vliegt. Mensen met passie herkennen we door hun enthousiasme, bevlogenheid en energie. Wie passie heeft, geeft niet zomaar op maar gaat net een stapje verder. Passie maakt vaak het verschil tussen net een 6 en een 8 (of zelfs een 9).
Focus op sterke punten
Passie ligt in het gebied waar vaardigheden en uitdagingen samen komen, want passie gaat bijna altijd samen met talent. Waarom hebben we dan toch vaak de neiging om te vinden dat we beter moeten zijn op een gebied dat ons niet echt interesseert, of waar we niet echt aanleg voor hebben? In organisaties gaat het soms niet anders. Tijdens functioneringsgesprekken wordt 5 minuutjes gesproken over wat er goed is gegaan en de rest van de tijd over de ‘ontwikkelpunten’ die beter moeten. Het zou veel slimmer zijn om ons te concentreren op dat waar we wel goed in zijn en wat we wel leuk vinden. Passie is waar de sterke punten liggen, dit geeft veel meer positieve energie!
Juiste balans
Het is overigens niet zo dat een mens iets mankeert als hij geen passie heeft (of die nog niet ontdekt heeft), of dat we alleen gelukkig kunnen zijn als we van onze passie ons werk maken. Soms, of misschien vaak, is een rationele keuze nodig om gewoonweg brood op de plank te krijgen. Maar probeer ook dan voldoende uitdaging en waardering te vinden in werk dat bij u past. Anders vergt het werk alleen veel energie en levert het niets op. De passies kunnen dan nog altijd in de vrije tijd vorm krijgen, ook daar krijgt een mens positieve energie van! Een hobby helpt te ontspannen en het werk los te laten.
Uitdaging HRM
Aan u als HRM’ers de uitdaging om de mensen binnen uw organisatie met passie en plezier te laten werken. Want als u voldoende passie weet te organiseren, evenwichtig verspreid in de organisatie, dan ontstaat er een winning team. Passie alleen is dan overigens niet genoeg, het is de combinatie van passie en kennis van zaken die het verschil maakt. Ook is het belangrijk om de passie van de organisatie als geheel helder voor ogen te hebben en die over te kunnen brengen.
Passie in HRM-thema’s
Maar is er wel plaats voor zoveel liefde en passie in de dagelijkse HRM-instrumenten? Jazeker, want juist in ons ‘mensenvak’ is dat onmisbaar. Om te beginnen creëert u liefde en betrokkenheid op de werkvloer door oprechte aandacht voor elkaar. Weet u van uw collega’s wat hun passie is? Misschien een leuke tip om daarover op Valentijnsdag een gesprekje aan te knopen met uw collega’s. Maar ook door te investeren in strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid ontstaat een organisatie die werkt vanuit kennis en passie. Talentmanagement is daar onlosmakelijk mee verbonden, het levert een grote meerwaarde op om talenten en passies in de organisatie optimaal te ontdekken, benutten en ontwikkelen. De juiste (gepassioneerde) aandacht voor deze HR-thema’s resulteert in vakkundige medewerkers, die goed in hun vel zitten, een goede werk-privébalans hebben en gemotiveerd, gepassioneerd en betrokken zijn. Zo ontstaat naar mijn idee een win-win situatie voor medewerkers, organisatie en klanten.
Met deze positieve afsluiting wens ik u allemaal een fijne Valentijnsdag vol liefde en passie!
Eind vorig jaar heeft Driessen HRM samen met TNS Nipo meer dan 350 HRM’ers in de sectoren overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur ondervraagd over het hart voor de zaak binnen hun organisatie. De resultaten zijn gebundeld in het gratis boek “Hart voor de publieke zaak”. Heeft u deze uitgave nog niet aangevraagd? Vraag het hier aan.