Artikel
3 dec '18
3 december '18
3 min

Van aanstelling naar arbeidsovereenkomst

Bij de invoering van de Wnra sluiten gemeenten en medewerkers een tweezijdige arbeidsovereenkomst af in plaats van een eenzijdige aanstelling. Voor de zittende medewerkers wordt een bepaling opgenomen in de Wnra die ervoor zorgt dat hun ambtelijke aanstelling van rechtswege wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst volgens het burgerlijk wetboek. Daarmee lijkt alles geregeld, maar is dit ook wel zo?

Arbeidsovereenkomst

Ten eerste is het verstandig om te besluiten of iedere medewerker een nieuw contract gaat tekenen of dat het voldoende is om de huidige aanstelling automatisch over te laten gaan in een arbeidsovereenkomst. Hierbij is het van belang om de ondernemingsraad en het management team te betrekken.

Wanneer het besluit valt op een nieuwe arbeidsovereenkomst dan is het goed om de modelovereenkomst van de VNG te bekijken en te oordelen of deze aansluit op de wensen van de organisatie. Kijk ook naar de huidige aanstelling, wat is nog actueel en kan worden overgenomen in de nieuwe overeenkomst? Vanuit hier kun je een conceptovereenkomst en een begeleidende brief opstellen. Wees hierbij niet te cryptisch, let erop dat dit voor iedere medewerker te begrijpen is en het niet meer vragen oproept.

Communicatie

Probeer actief te communiceren dat er een nieuwe overeenkomst aankomt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de medewerker. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van een bericht op intranet of het versturen van een algemene mail. Ook zou er een bijeenkomst gehouden kunnen worden waarbij er globaal wordt ingegaan over hoe jullie organisatie om gaat met de invoering van de Wnra.

Na het versturen van de overeenkomsten is het belangrijk om bij te houden wie deze getekend retourneert. Nog handiger is het digitaal ondertekenen van deze documenten. Lees voor meer informatie en tips het artikel Digitaal ondertekenen arbeidsovereenkomst.

Situatie gewijzigd

Naast dat de arbeidsovereenkomst straks bindend is voor de werkgever en de medewerker, wijzigt de situatie ook nog omtrent de CAR-UWO. De VNG gaat samen met de vakbondsorganisatie een Cao voor gemeenten afsluiten. De werkgevers die zich hebben aangesloten bij de VNG zijn vanaf dat moment ook gebonden aan de gemaakte Cao afspraken tussen de twee.

Het vraagstuk dat nog speelt, is dat medewerkers die zijn aangesloten bij een andere vakbondsorganisatie of juist helemaal nergens bij zijn aangesloten, niet automatisch gebonden zijn aan de nieuwe Cao. Hiervoor moet dus een incorporatiebeding worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Zo voorkom je verdeeldheid binnen de organisatie.

In principe verandert er niet zo veel voor de individuele ambtenaar. Maar wel zijn er, zoals hierboven beschreven, verschillende aandachtspunten die in het vizier moeten worden gehouden tijdens de ommekeer van aanstelling naar arbeidsovereenkomst.