Artikel
9 okt '23
9 oktober '23
5 min

Versterk je medewerkers en organisatie met amplitie

Op de werkvloer houdt amplitie het versterken van de positieve toestand van alle medewerkers in. Doel is het optimaliseren van welbevinden en functioneren, met gelukkigere medewerkers en meer organisatiesucces als resultaat. Wat amplitie is en hoe je amplitief werken in de praktijk brengt lees je in dit artikel.

Wat is amplitie?

Amplitie is afgeleid van het Latijnse ‘amplio’, dat versterken of vermeerderen betekent. Het komt uit de positieve organisatiepsychologie, waarbij je focust op het vergroten van positiviteit. Het is een denkwijze die focust op groei, niet op herstel. Werkgevers en HR-afdelingen houden zich steeds meer bezig met amplitie (bevorderen) in plaats van preventie (voorkomen) of curatie (oplossen) van problemen en risico’s. In tegenstelling tot preventie en curatie draait het bij amplitie om wat goed gaat, in plaats van wat beter kan. Daarnaast richt het zich op alle medewerkers, dus niet alleen degenen die een probleem hebben of een risico daarop lopen. Inzetten op het versterken van alle medewerkers leidt ertoe dat een organisatie meer in balans komt.

Arbodienst Bloeij gaat niet uit van ziekte, maar richt zich op gezondheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Download dan de whitepaper ’Amplitie in de publieke sector’.

Vier pijlers van amplitie

Talentcollege definieerde vier pijlers waarin je amplitie kan opdelen: gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. Gezondheid richt zich op beweging, voeding en ontspanning. Bij bevlogenheid gaat het om vitaliteit, toewijding en flow (opgaan in het werk). Talentmanagement focust zich op het ontdekken, ontwikkelen en inzetten van talenten van medewerkers. Werkinrichting betreft de aard van het werk en de fysieke werkomgeving.

Tips om de pijlers van amplitie te versterken

1. Bevorder gezondheid op de werkvloer

Voor gezonde werknemers zijn genoeg bewegen, gezonde voeding en ontspanning enorm belangrijk. Moedig daarom activiteiten zoals wandelend overleg, gezonde werklunches en mindfulness aan.

2. Ontwikkel de talenten van medewerkers

Bevorder het optimaal benutten van talenten door medewerkers. Kijk hiervoor bijvoorbeeld samen met medewerkers naar een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

3. Motiveer medewerkers

Motiveer je medewerkers om het maximale uit zichzelf te halen. Geef ze bijvoorbeeld eens een oprecht compliment.

4. Investeer in een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving bevordert werkgeluk. Dit bereik je onder andere door te zorgen dat je medewerkers ergonomisch kunnen werken met voldoende daglicht en frisse lucht.

Voorbeelden van amplitie

Een voorbeeld van amplitie zijn ‘blijf gesprekken’. Hierbij bespreekt de leidinggevende met medewerkers waarom zij bij de organisatie werken. Dit bevordert het nadenken over voldoening, ontwikkeling en goed werkgeverschap. Een ander voorbeeld is het werven met talentprofielen in plaats van functieprofielen. Dat betekent beschrijven van de beoogde resultaten, maar sollicitanten zelf laten benoemen welke persoonlijkheidskenmerken en talenten ze kunnen inzetten voor een positieve bijdrage aan de beoogde resultaten. Ook is positieve communicatie een voorbeeld. Heb het bijvoorbeeld niet over verzuimbeleid, maar over gezondheidsbeleid. Gebruik niet de term werkdrukplan, maar werkenergieplan.

Werken aan amplitie

Werken aan amplitie houdt in dat je focust op datgene wat goed gaat en wenselijk is. Werk hierin bottom up, zodat je samen met medewerkers kunt ontdekken, onderzoeken en experimenteren. Het is goed om met de volgende punten rekening te houden.

Analyse huidige beleid

Voor het toepassen van amplitie kun je beginnen met een analyse van het huidige beleid. Dat kan meteen ‘amplitief’, door niet te zoeken naar negatieve maar naar positieve resultaten en te kijken hoe je die versterkt. Vervolgens kun je de gewenste situatie beschrijven en een stappenplan met duidelijke planning en taakverdeling maken om die te bereiken.

Altijd op de agenda

Zorg dat amplitie altijd op je agenda staat. Maak het deel van het weefsel van je organisatie. Het is niet iets dat je pas inzet bij problemen en risico’s. Je management en leidinggevenden moeten het steunen en bevorderen. Ook belangrijk is dat het terugkeert in de missie en de visie van je organisatie. Een organisatie die amplitie ademt, ziet en behandelt de medewerkers als belangrijkste kapitaal.

Eigen regie

Amplitie betekent verder dat medewerkers zelf de regie hebben over hun inzetbaarheid en mobiliteit. Een medewerker kan stress beter hanteren met die regie, regelvrijheid en voldoende vakkennis en professionele vaardigheden. Trek daarom voldoende budget uit voor hun ontwikkeling en scholing.

Sociale omgeving

Bij amplitie speelt ook de sociale omgeving op het werk een rol. Essentieel zijn een veilige situatie, teamwork, collega’s die er voor elkaar zijn en een leidinggevende die goed feedback geeft.

Wat levert amplitie op?

Ook al is het geen doel op zich, een mooie bijkomstigheid is dat werken aan amplitie vaak zorgt voor minder verzuim. Amplitief denken en werken biedt het vermogen tot groei, omdat je je niet beperkt tot oorzaken.

Meer bevlogenheid

Een gevolg van amplitie is meer bevlogenheid. Dat is een positieve toestand waarin een medewerker voldoening ervaart in zijn werk. Het ziekteverzuim onder bevlogen medewerkers is veel lager dan gemiddeld en de productiviteit en de kwaliteit van prestaties gaan omhoog.

Minder preventie en curatie

Als een organisatie inzet op amplitie voorkomt dat vaak preventieve of curatieve interventies. Bovendien richt amplitie zich op alle medewerkers, dus ook op diegenen die niet bij de risicogroepen behoren. Organisaties benutten ook het potentieel van medewerkers die zonder problemen functioneren, vaak nog niet optimaal.

Duurzame inzetbaarheid

Tot slot heeft amplitie een positief effect op duurzame inzetbaarheid. Erin investeren leidt tot meer plezier, gezondheid en motivatie. Hoe gelukkiger en gezonder een medewerker is, hoe langer hij optimaal kan blijven functioneren. Met amplitie bevorder je dat werknemers ook op de langere termijn vitaal, competent en gemotiveerd blijven.

Het versterken van je medewerkers doe je echt door te werken aan amplitie. Ga op onderzoek uit, leer, pas het toe in de praktijk en ga zelf ervaren wat amplitief werken in jouw organisatie oplevert.