Artikel
21 apr '23
21 april '23
5 min

Vierdaagse werkweek? Bij Infolearn willen ze niet anders

Uit Brits onderzoek blijkt dat je in een 32-urige werkweek net zo productief kunt zijn als bij een fulltimebaan. Meer dan zestig bedrijven deden mee aan dit experiment. De opbrengst? Een hogere omzet, minder verzuim en meer werkgeluk. Om maar iets te noemen. Daar kijkt het bedrijf Infolearn helemaal niet van op. Sterker nog, zij werken al vanaf het najaar van 2021 op deze manier en ze willen niet meer anders. Marieke Zee, HR Business Partner bij het bedrijf, vertelt er meer over.

Marieke, jij werkt zelf sinds vorig jaar bij Infolearn, werd jij getriggerd door de vierdaagse werkweek?

“Het was geen doorslaggevende factor om hier te solliciteren, maar het past wel helemaal bij mij. Sterker nog: vanaf mijn afstuderen heb ik altijd vier dagen gewerkt. Dat begon ‘per toeval’, maar al snel ging ik de waarde inzien van die dag voor mezelf. Je weekend zit vaak vol met sociale verplichtingen, waardoor er weinig tijd overblijft om op te laden na een drukke werkweek. Inmiddels heb ik kinderen en zorg ik op die dag met veel liefde en plezier voor ze. Mijn collega’s gebruiken hun vrije dag bijvoorbeeld om te sporten, te studeren of op bezoek te gaan bij vrienden of familie. Of ze verlenen mantelzorg.”

Staan de medewerkers nu voor jullie in de rij?

“Ook wij ervaren natuurlijk dat er een tekort is aan personeel. Al hebben wij er denk ik wel minder last van dan andere organisaties. We merken wel dat veel twintigers helemaal blij worden van onze manier van werken. Maar het blijft niet bij die groep: ook dertigers en veertigers kiezen bewust voor een baan bij ons. Zij zien wat het hen kan opleveren als er meer balans is tussen werk en privé.”

Zo ziet een vierdaagse werkweek eruit bij Infolearn

  • Iedereen kiest zelf een vrije dag uit. “Daar hebben we eigenlijk nog nooit problemen mee gehad, het verspreidt zich als vanzelf over de week. Al is vrijdag natuurlijk een populaire dag”, legt Marieke uit.
  • Daarnaast hebben sommige teams een dag waarop iedereen aanwezig is. “Op deze dag worden teammeetings gepland, maar het is ook een moment voor teambuilding. Het is fijn om ook een dag echt samen te zijn.”
  • Werken gebeurt thuis en op kantoor. “Onze locatie is met name gericht op contact met elkaar: een open ruimte die uitnodigt om te ontmoeten. Wil je meer focus? Dan kun je thuiswerken.”

Welke effecten heeft de vierdaagse werkweek op jullie organisatie?

“We merken dat onze mensen meer in balans zijn. Ze zijn weerbaarder en hebben een uitgerust gevoel. Onze verzuimcijfers waren al laag, dus daar zien we het niet direct in terug. Maar over het algemeen merk je wel dat iedereen goed in z’n vel zit.”

Was er ook een onverwachts effect?

“Nou, de vakantiedagen blijven langer staan. Collega’s geven aan daar minder behoefte aan te hebben. Ze leven niet van vakantie naar vakantie. Op zich heel positief natuurlijk, al blijft het óók belangrijk om voor langere tijd te ontkoppelen van je werk. Dat stimuleren we ook.”

Waar moeten organisaties die dit willen oppakken op letten?

“Ik denk dat je het niet als dé oplossing voor al je problemen moet zien. Als Infolearn hadden en hebben we veel aandacht voor vitaliteit en ontwikkeling, die basis was er al. Omdat we zelf een online leer- en ontwikkeloplossing hebben, zit het ontwikkelen van mensen in ons DNA. En we blijven ons ook op andere gebieden ontwikkelen. Zo gaan we binnenkort de switch van ‘functie’ naar ‘rol’ maken, dat past heel goed bij onze teamgerichte manier van werken. Als je zorgt dat het totale plaatje klopt, je je goed voorbereidt en een vinger aan de pols houdt, dan levert de vierdaagse werkweek je volgens mij heel veel op!”

In 2021 spraken we met Infolearn toen ze pas gestart waren met de vierdaagse werkweek. Het artikel ‘Betere werk-leef balans door vierdaagse werkweek lees je hier terug.

Jij raadt het in ieder geval elke organisatie aan?

“Ja eigenlijk wel! Ik hoop dat er de komende jaren meer ruimte komt voor een goede balans in je leven. We vragen steeds meer van elkaar: we zorgen voor elkaar, we werken en sporten en doen van alles op sociaal gebied. Maar niemand heeft een oneindige batterij. Dat mogen we als werkgevers ook niet vergeten. Ik ben ervan overtuigd dat je het terugziet in je cijfers, als je medewerkers zich goed voelen en zich kunnen ontwikkelen.”

Tips voor organisaties die een vierdaagse werkweek overwegen

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Marieke: “Onze medewerkers zijn goed voorbereid op deze stap. Zo hebben we met iedereen besproken hoe zij hun extra vrije dag willen invullen, om niet in de valkuil te stappen dat ze dan toch nog wat voor het werk doen, maar ook om te inspireren. Daardoor is het een relatief soepel proces geweest.”

2. Ga van werken als individu, naar werken als team
Een vierdaagse werkweek kan alleen slagen als je als één team samen werkt. Dit is belangrijk voor de continuïteit van het werk. Dat moet je je klanten ook meegeven. Zij weten dat het hele team het werk oppakt en dat ze niet alleen maar bij één persoon terecht kunnen.

3. Zorg voor een goede werkoverdracht
Inhakend op het vorige punt: goed werken als team, betekent ook een goede administratie en een vlekkeloze werkoverdracht. Zodat je ook écht elkaars werk kunt overnemen.

4. Bedenk wat het je oplevert
“Denk niet alleen ‘wat kost dat?’, maar ook: ‘wat levert dat op?’ “Het welzijn van medewerkers is belangrijk”, stelt Marieke. “Als zij weerbaarder zijn, kunnen ze meer en beter werk verzetten. Creatiever zijn, bijvoorbeeld. Dat is heel betekenisvol voor je organisatie.”