Branded
7 jun '24
7 juni '24
3 min

Wat is de Wet VBAR en waarom is het belangrijk?

Veel organisaties huren professionals in. In dat geval hebben zij te maken met ZZP wet- en regelgeving. Deze wet- en regelgeving biedt al jaren uitdagingen op het gebied van uitvoerbaarheid en handhaving, maar daarnaast biedt deze ook kansen voor professionals en organisaties! Voor aanvang van de laatste verkiezingen was de wetgever begonnen met het verduidelijken (en hopelijk verbeteren) van de bestaande Wet DBA naar de Wet VBAR.

Meer duiding door wet VBAR

De Wet VBAR is een belangrijke stap in het verduidelijken en verbeteren van de regelgeving rond arbeidscontracten in Nederland. Wat is de Wet VBAR en waarom is het belangrijk? Het doel ervan is om arbeidsrelaties beter te kunnen duiden, zodat duidelijker wordt wanneer er sprake is van een medewerker en wanneer er met een ZZP’er gewerkt kan worden. Om hier meer duiding aan te geven is het goed om uit te gaan van het WZOP-model. Hierbij is het zo dat het algemeen ondernemerschap van de zelfstandige de doorslag kan geven in geval van situaties waarin de arbeidsrelatie moeilijk te definiëren is.

WZOP formule

Het toepassen van de Wet VBAR binnen jouw organisatie

Omdat de Wet VBAR nog een wetsvoorstel is, is deze nog niet van toepassing. Graag willen we je zicht geven op wat de Wetgever voor visie heeft op het definiëren van een zelfstandige. Op dit moment is het als organisatie van belang om rekening te houden met de Wet DBA.

Het is belangrijk om vanaf de inwerkingtreding de Wet VBAR op de juiste manier toe te passen bij het inhuren van ZZP’ers vanwege de maatschappelijke functie van publieke organisaties, maar ook vanwege de handhaving van de Belastingdienst die start op 1 januari 2025. In het geval dat de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid dan wordt er naheffing van loonheffing gedaan en eventueel een boete opgelegd. Dit wil je als organisatie natuurlijk voorkomen!

Enkele belangrijke acties je als organisatie kun ondernemen zijn:

  1. Beleidsontwikkeling: Ontwikkel en communiceer een duidelijk beleid met betrekking tot de toepassing van de Wet VBAR binnen de organisatie. Communiceer en stel richtlijnen op voor het aanbieden van verschillende soorten arbeidscontracten en het beheren van flexibele werkregelingen.
  2. Training en voorlichting: Zorg ervoor dat HR-medewerkers en leidinggevenden goed op de hoogte zijn van de vereisten van de Wet VBAR en hoe deze moeten worden toegepast in de praktijk. Hiervoor kun je ook een externe partner inschakelen.
  3. Monitoring en evaluatie: Houd de implementatie van de Wet VBAR nauwlettend in de gaten en evalueer regelmatig of toepassing wordt nageleefd om risico’s te voorkomen.

De Wet VBAR brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor zowel professionals als organisaties. Door proactief te handelen en de juiste acties te ondernemen, kun je de uitdagingen aanpakken en kansen benutten.

Bij Haert begrijpen ze dat het navigeren door complexe wet- en regelgeving een uitdaging kan zijn voor zowel professionals als organisaties. Daarom biedt Haert ondersteuning om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de vereisten van de Wet VBAR en andere relevante wetten en regels. Benieuwd wat de vernieuwde wet voor jouw organisatie gaat betekenen? Win advies in via de experts van Haert.