Artikel
27 jul '16
27 juli '16
2 min

Werk-privébalans is uitdaging voor werkgevers

Organisaties lijken tegenwoordig moeite te hebben met het opvangen van de behoefte van werknemers aan een werk-privébalans. Starters op de arbeidsmarkt vinden dit steeds belangrijker. Dit maakt een goede werk-privébalans een urgent onderwerp dat ook kansen biedt.

De conclusies over de werk-privébalans staan in het proefschrift ‘Make it work, Rethinking the work-home interface’ van Jenny Sok. Zij promoveerde hiermee op 27 juni 2016 aan Nyenrode Business Universiteit.

Veranderingen

De veranderingen van de laatste 60 jaar op werk- en privégebied lijken de oorzaak van de toenemende behoefte aan een andere werk-privébalans. Volgens Sok is een van de belangrijkste ontwikkelingen de sterk toegenomen toetreding van vrouwen tot de arbeidsmarkt sinds de jaren ’50-’60. “Dit heeft een enorme verschuiving in de verdeling van tijd aan werk en privérollen teweeg gebracht.”

Families

Er zijn echter meer relevante ontwikkelingen voor de werk- privébalans. Sok: “Bovendien worden families steeds diverser door het stijgende aantal echtscheidingen. Ook mantelzorg voor oudere familieleden vraagt meer privétijd van werknemers. Vooral alleenstaande ouders en gescheiden co-ouders hebben doorgaans moeite om werk en zorgtaken te combineren.”

Investeren

Sok gaat in haar proefschrift in op hoe organisaties een goede werk-privébalans mogelijk kunnen maken. Een van haar conclusies is dat het lonend is voor werkgevers om te investeren in de werk-privébalans van medewerkers. “Werknemers die een positieve werk-privébalans ervaren zijn objectief gezonder, presteren beter en zijn minder vaak afwezig van het werk.”

Diversiteit

Een praktische aanbeveling van Sok is het in kaart brengen van de diversiteit in organisaties. Ze adviseert daarbij om HR-maatregelen te ontwikkelen voor verschillende groepen. Naar geslacht en leeftijd hebben medewerkers namelijk verschillende behoeften. Ze benadrukt dat er meer vormen van diversiteit zijn dan sekse en leeftijd, zoals bijvoorbeeld culturele achtergrond en levensfase. Sok beveelt aan de werk-privébehoeften van de verschillende groepen te bepalen en daarop te monitoren. Met de informatie die hiermee vrijkomt, kunnen organisaties indien nodig gericht ingrijpen, zodat de werk-privébalans de gewenste kant op gaat.

Bronnen: Managersonline.nl, Proefschrift van Jenny Sok