Mensen die een frisse kijk op het HR-vak hebben, vernieuwende strategieën toepassen en het anders dan anderen durven te doen. Dát zijn kleurrijke HRM’ers. In deze rubriek bieden we hen een podium. Dit keer Erik te Loo, die met veertig jaar ervaring bij gemeentes, met recht een hart voor de publieke sector (én de mens) heeft. Hij vertelt hoe hij die ervaring overdraagt aan de nieuwe generatie. Zoals aan Sofie Geerdes, HRM-consultant voor Reijn en momenteel net als Erik werkzaam bij de gemeente Berg en Dal.
Erik: “Ik denk dat dat samenhangt met de maatschappelijke relevantie. In een organisatie waar het puur draait om verkoop, zou ik niet goed gedijen. Bovendien spreekt het werken met een hele gevarieerde doelgroep me aan. Van theoretisch tot praktisch opgeleid, van jong tot oud. Er werken bij gemeentes heel veel type mensen en dat is wel mijn ding.”
Sofie: “Ik maakte zo’n jaar geleden kennis met de gemeente, toen ik hier begon als HRM-consultant. Ik houd me met name bezig met arbeidsmarktcommunicatie. Het is een relatief kleine gemeente waar het persoonlijk contact en de korte lijntjes heel belangrijk zijn. Het is overigens wel een zoektocht om, na de periode van thuiswerken en nu hybride werken, het echte Berg en Dal-gevoel weer terug te krijgen.”
Sofie: “We zijn op dit moment veel bezig met het vinden, binden en boeien van personeel. We willen daarom ook helder krijgen waar we voor staan en wat ons tot een fijne werkgever maakt.”
Erik: “Onze gemeente ligt op een bijzondere plek dicht bij Nijmegen en de Duitse grens. Dat maakt het qua arbeidsmarkt een uitdaging. We moeten ons hierdoor meer focussen op onze sterke punten.”
Sofie: “Ons doel is dat onze medewerkers onze ambassadeurs zijn, ook als ze de organisatie hebben verlaten. Daarom richten we ons niet alleen op het aantrekken van nieuw personeel, maar hebben we ook juist aandacht voor de huidige medewerkers. Dit doen we bijvoorbeeld door opleiden en ontwikkelen te stimuleren.”
Erik: “In een grote gemeente heb je veel meer specialisten, terwijl je bij ons breder kunt opereren. Dat is heel leuk en leerzaam. Als je bij ons begint, sta je al snel voor een zaal met bewoners of ga je in gesprek met een wethouder. Je maakt meters.”
Erik: ‘Zowel privé als in mijn werk sta ik stil bij: wat heeft de volgende generatie hieraan? Zij moeten hier immers mee gaan werken. Ook probeer ik mijn kennis over te dragen. Bijvoorbeeld op het gebied van het in kaart brengen van talenten. Daarvoor gebruik ik de Talent Motivatie Analyse. Dat werkt heel verhelderend. Een voorbeeld: ik had ooit een gesprek met een beoogd manager en uit zijn profiel bleek duidelijk dat hij geen managementprofiel had. Ik vroeg hem: wanneer krijg je energie van een werkdag? Zijn antwoord: ‘Als ik me ergens helemaal in vast kan bijten’. Toen ik hem vervolgens vroeg wie die leuke klussen ging doen als hij manager was, was het even stil. Later zag hij in dat hij geen manager wilde worden. Zulke inzichten maken het werk voor mij waardevol. En ik hoop daarmee een zaadje te planten in de organisatie.”
Erik: “Ik lees graag vakbladen, in de breedste zin van het woord. Ik kan zelfs een idee halen uit een magazine over filosofie. Daarnaast zijn we als gemeente betrokken bij regionale netwerken, dan leer je van elkaar. Bovendien vind ik het belangrijk altijd een open blik te houden. Je merkt wel eens dat oudere medewerkers op de rem trappen. Ik pas er heel goed op dat ik dat niet ga doen.”
Sofie: “Het voordeel aan consultant zijn via Reijn, is dat je een kijkje in de keuken van heel veel organisaties krijgt. Bovendien biedt Reijn een opleidingsprogramma inclusief intervisiemomenten met verschillende consultants. Die inspireren me altijd.”
Erik: “Wat ik nooit vergeten ben, is wat mijn eerste leidinggevende tegen me zei: blijf nooit langer dan drie jaar ergens hangen. De jeugdwerkloosheid was toen enorm, ik was al lang blij dát ik een baan had gevonden. Toch heb ik naar hem geluisterd en daar ben ik achteraf heel blij om. Die leidinggevende was zijn tijd ver vooruit en al bezig met mobiliteit voor het begrip was uitgevonden.”
Lees ook het interview met Mandy den Drijver, hoofd HR kwaliteit en innovatie bij Defensie en Koen de Rooij, directeur bij Reijn, over hoe HR een belangrijke drijvende kracht is in een grote (en soms logge) overheidsorganisatie.