18 feb '25
18 februari '25
4 min

Werkgeluk en talentbehoud? Zet in op interne mobiliteit

Medewerkers zijn minder loyaal aan hun werkgever en wisselen eerder van baan dan dat zij intern doorgroeien. Interne mobiliteit blijft structureel achter op externe mobiliteit. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group (2024). Een zorgwekkende ontwikkeling, omdat organisaties het risico lopen om niet alleen talent te verliezen, maar ook waardevolle kennis.

De uitdaging van extern verloop

In Nederland zijn de afgelopen 12 maanden 1,78 miljoen mensen van werkgever gewisseld. Hoewel het aantal baanwisselaars met 71.000 is gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, blijft externe mobiliteit met ruim 20 procent aanzienlijk hoog. Dit betekent dat medewerkers gemiddeld minder dan 5 jaar bij een werkgever blijven voordat ze overstappen naar een andere organisatie, blijkt uit het onderzoek van Intelligence Group.

Waarom interne mobiliteit belangrijk is

Interne mobiliteit – het stimuleren van groei en doorgroeimogelijkheden binnen de eigen organisatie – is een belangrijke factor voor zowel werkgeluk als talentbehoud. Medewerkers die kansen krijgen om zich binnen hun huidige organisatie te ontwikkelen, voelen zich gewaardeerd, blijven langer betrokken en ervaren meer werkgeluk. Bovendien zorgt interne mobiliteit ervoor dat organisaties geen waardevolle kennis en ervaring verliezen en tegelijkertijd flexibeler inspelen op veranderende bedrijfsbehoeften.

Hoe interne mobiliteit werkgeluk vergroot

De inzichten uit het onderzoek van Trends in HR onderstrepen dit. Het rapport toont aan dat competentie en verbinding belangrijke factoren zijn voor de ervaring van werkgeluk. Medewerkers die hun competenties versterken en de mogelijkheid krijgen intern door te groeien ervaren over het algemeen meer werkgeluk en ervaren daarnaast ook meer werkplezier; de derde factor in de top 3 van belangrijkste drivers voor werkgeluk. Daarnaast zijn vertrouwen en verbinding essentieel voor werkgeluk. Interne mobiliteit draagt hieraan bij door medewerkers te laten zien dat hun potentieel erkend en benut wordt, waardoor zij zich gewaardeerd en verbonden voelen met de organisatie. Investeren in strategieën zoals welzijnsprogramma’s, flexibel werken en erkenning van prestaties moeten dit jaar op de HR-agenda komen te staan.

De voordelen van interne mobiliteit

  1. Vergroot werkgeluk en betrokkenheid
    Medewerkers die zich kunnen ontwikkelen binnen hun organisatie ervaren een hogere mate van voldoening en betrokkenheid. Ze voelen zich erkend en gewaardeerd, wat leidt tot een positievere werkcultuur.
  2. Beperkt ongewenst verloop
    Wanneer medewerkers geen doorgroeimogelijkheden zien, kijken ze sneller extern. Door actief in te zetten op interne mobiliteit, kunnen organisaties het aantal ongewenste vertrekkers significant verminderen.
  3. Behoud van kennis en ervaring
    Elke vertrekkende medewerker neemt waardevolle kennis en expertise mee. Door interne mobiliteit te stimuleren, blijft deze kennis binnen de organisatie en kan deze optimaal worden ingezet.
  4. Kostenbesparing op werving en inwerken
    Het vervangen van een medewerker brengt hoge kosten met zich mee, zowel in recruitment als in de onboardingperiode. Interne doorstroom verlaagt deze kosten en verkort de leercurve aanzienlijk.
  5. Verhoogt de aantrekkelijkheid van de organisatie
    Bedrijven die investeren in interne mobiliteit en carrièrepaden bieden, positioneren zich als aantrekkelijke werkgevers. Dit draagt bij aan een positief werkgeversimago en vergroot de kans om toptalent aan te trekken én te behouden.

Strategieën om interne mobiliteit te stimuleren

Hoe kunnen organisaties hun interne mobiliteit vergroten en zo werkgeluk en retentie verbeteren?

  • Maak interne vacatures zichtbaar: zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van interne carrièremogelijkheden via een transparant vacaturebeleid.
  • Creëer een cultuur van continue ontwikkeling: bied training, coaching en bijscholing aan om medewerkers te ondersteunen in hun groei.
  • Stimuleer cross-functionele samenwerking: geef medewerkers de kans om tijdelijke projecten of rotatierollen op zich te nemen, zodat ze nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen.
  • Voer loopbaangesprekken: bespreek regelmatig ambities en groeimogelijkheden met medewerkers om te voorkomen dat zij hun toekomst elders zoeken.
  • Erken en beloon interne groei: vier interne promoties en benadruk de mogelijkheden voor doorgroei binnen de organisatie.
Femke Beemer
redacteur