Artikel
30 apr '18
30 april '18
2 min

Werkgevers moeten meer doen aan mismatch arbeidsmarkt

Volgens UWV-topman Fred Paling is het nu aan de werkgevers om de groeiende mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. De bestuursvoorzitter van de uitkeringsinstantie spoort bedrijven aan zich in te zetten voor bij- en omscholing van hun personeel en leer- en werkbanen.

In 2017 vonden veel mensen weer werk en kwamen er veel nieuwe vacatures. Cijfers van UWV laten echter zien dat ouderen, langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking ondanks de gunstige economische ontwikkelingen maar moeilijk een baan vinden.

Arbeidsdeelname kan beter

Bijna 8,7 miljoen 15- tot 75-jarigen hadden in februari betaald werk. UWV beklemtoont echter dat de arbeidsdeelname ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt nog lager is dan aan het begin van de crisis. Eind 2017 bleek uit cijfers van het CBS en UWV dat voor ruim 4,2 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen betaald werk was.

Scholing en persoonlijke ontwikkeling

“Niet alle werkzoekenden passen een-op-een op een vacature. Scholing en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijke oplossingen voor deze mismatch”, aldus Paling bij de presentatie van het jaarverslag van UWV. Hij vindt dat werkgevers hier nog te weinig aan doen. Daarnaast zou de samenwerking tussen werkgevers en gemeenten in enkele regio’s nog wel beter kunnen.

Overstap naar andere sector

Paling hecht er vooral belang aan dat mensen gemakkelijker kunnen overstappen van werk in de ene naar werk in de andere sector. Als voorbeeld noemt hij administratieve medewerkers bij banken. Hun inzet is steeds minder nodig, waardoor ze in een andere branche werk moeten vinden.

Frictiewerkloosheid

Een economie kent volgens Paling altijd een zogeheten frictiewerkloosheid van zo’n twee tot drie procent. Het gaat om mensen die hun baan verliezen, maximaal enkele maanden geen werk hebben en dan al weer een nieuwe baan vinden. UWV concludeert dat er daarom nog wel wat winst mogelijk is, doordat de Nederlandse werkloosheid nu rond de vier procent schommelt.