Artikel
1 feb '16
1 februari '16
3 min

Werkstress? Doe er wat aan!

Stress op de werkvloer is al tijden beroepsziekte nummer 1, naar schatting 1 op de 7 Nederlanders heeft last van werkstress. Nu is een beetje stress niet erg. Het helpt alert te reageren en in actie te komen. Maar veel stress is niet goed en wanneer is ‘veel’ eigenlijk ‘te veel’? Het is belangrijk om werkstress serieus te nemen, omdat de gevolgen aanzienlijk kunnen zijn, uiteenlopend van minder gemotiveerde medewerkers tot een burn-out. Het is niet voor niets dat in veel organisaties (de preventie van) werkstress een actueel HRM-thema is.

Jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen als gevolg van werkstress. Dat kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld inefficiënte procedures, een onaangename werksfeer, rolonduidelijkheid of onrealistische doelstellingen. Bovendien is de mate waarin medewerkers een situatie als stressvol ervaren heel persoonlijk, dit hangt af van persoonskenmerken en wat ze eerder al meegemaakt hebben.

Herkennen

Werkstress kan zich op veel manieren uiten. Vaak herkennen we diverse signalen, bijvoorbeeld hoe collega’s reageren, de sfeer op de werkvloer, vaak overwerken of overvolle agenda’s. Ook bij te weinig waardering of bij teveel (of juist te weinig) verantwoordelijkheid kunnen medewerkers eerder stress ervaren. Of zelfs bij een lawaaierige of rommelige werkplek.

Bespreekbaar maken!

Oorzaken kunnen liggen in het werk en/of in de privésituatie van de medewerker. Werkgever en medewerker zijn dan ook samen verantwoordelijk voor de aanpak van werkdruk en een gezonde werk-privébalans. Een voorname eerste stap is het bespreekbaar maken! Zoek uit waar het knelpunt zit. Is het enkel de bezetting of zijn er ook andere maatregelen die snel voor verbetering kunnen zorgen?

Balans

Een ander aanknopingspunt is dat een lichamelijke en een mentale balans beiden een belangrijke rol spelen om minder gevoelig te zijn voor werkstress. Leefstijl kan dus zeker bijdragen. Voldoende rust nemen, gezond eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. Dit gegeven kan niet alleen helpen bij het aanpakken, maar ook bij het voorkomen van werkstress.

Werkdruk Wegwijzer

Hebben meerdere medewerkers last van werkdruk, dan moeten werkgever en medewerkers zeker samen actie ondernemen. TNO heeft in samenwerking met de sociale partners de Werkdruk Wegwijzer ontwikkeld (zie www.tno.nl). De Werkdruk Wegwijzer staat vol informatie, tools en tips en kan helpen om in 5 stappen naar een passende aanpak van werkdruk te komen:

Stap 1: Is er sprake van werkdruk?
Stap 2: Weet je waar de werkdruk door komt?
Stap 3: Wat kun je aan werkdruk doen?
Stap 4: Aan de slag!
Stap 5: Heeft je aanpak succes?

Mooie eerste tip

Tot slot heeft u misschien ook iets aan deze tip. Een team wetenschappers van de Universiteit van Florida toonde aan dat stress gereduceerd wordt door het ervaren van minder negatieve gebeurtenissen, maar ook door het ervaren van meer positieve gebeurtenissen. Het stressniveau van medewerkers vermindert met 15% als zij iedere dag tien minuten besteden aan het opschrijven van drie positieve gebeurtenissen. Gebeurtenissen kunnen werkgerelateerd of privé zijn, klein of groot. Door medewerkers bewust te laten stilstaan bij hun positieve ervaringen worden belangrijke effecten bereikt op het stressniveau en de gezondheid van medewerkers, zo concluderen de onderzoekers.

Bron: HRBase

Monetta Driessen
HR-redacteur