Veel medewerkers ervaren stress terwijl werkgevers zoeken naar effectieve manieren om het welzijn van medewerkers te verbeteren. Flexibel werken is inmiddels de norm, maar hoe kunnen organisaties echt bijdragen aan het mentale welzijn van hun werknemers? Dit zijn praktische tips en strategieën om de mentale gezondheid op de werkvloer te verbeteren. Van flexibel werken tot stressmanagement en regelmatige check-ins.
Meer dan de helft van de medewerkers in Nederland ervaart wekelijks stress, gemiddeld zeven dagen per maand. Dit blijkt uit onderzoek van People at Work. Slechts 54 procent van deze medewerkers voelt zich gesteund door hun leidinggevende. Vier op de tien medewerkers vinden dat managers en collega’s niet goed over stress en mentale gezondheid kunnen praten en meer dan een kwart van de werknemers (27 procent) vindt dat hun werkgever niets doet om hun mentale gezondheid te verbeteren.
Werkgevers beseffen nu dat het welzijn van hun medewerkers belangrijk is, maar weten niet waar ze moeten beginnen.
Flexibel werken is niet meer weg te denken in de huidige arbeidsmarkt. Medewerkers kunnen hun werktijden en -locaties aanpassen op hun privéleven. Dit heeft niet alleen een positief effect op hun welzijn, productiviteit en werkgeluk. Hierdoor voelen ze zich ook meer betrokken en gewaardeerd.
Voor werkgevers is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken, de juiste technologie beschikbaar te stellen en een cultuur van vertrouwen en open communicatie te creëren. Regelmatige evaluaties van het flexibel werken kunnen helpen om verbeterpunten te signaleren.
Naast flexibel werken kunnen werkgevers ook inzetten op andere manieren om het mentale welzijn van medewerkers te bevorderen. Workshops over ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie kunnen stress verminderen. Ook welzijnschallenges kunnen medewerkers motiveren en belonen met bijvoorbeeld cadeaubonnen of extra vrije dagen.
De aandacht voor employee wellbeing groeit en dit vertaalt zich steeds meer naar formele regelingen en wetgeving. In Nederland zijn werkgevers wettelijk verplicht om via een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) aandacht te besteden aan zowel fysieke als mentale gezondheid van medewerkers. Deze wettelijke verplichtingen vormen de basis, maar veel organisaties gaan verder door aanvullende welzijnsmaatregelen te bieden.
Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft, waar medewerkers ‘mental health days’ kunnen opnemen om zich te focussen op hun mentale welzijn. Deze dagen geven medewerkers de kans om preventief te herstellen van stress en dragen bij aan een gezonde werkcultuur.
Ook herstelprogramma’s, zoals extra verlofdagen na periodes van hoge werkdruk, worden steeds meer geïntegreerd in het welzijnsbeleid. Het is belangrijk dat medewerkers tijd krijgen om te ontspannen en op te laden. Een goed uitgerust personeelslid keert terug met vernieuwde energie en verhoogde productiviteit, wat de kans op een burn-out vermindert.
Naast extra verlofdagen is het belangrijk om regelmatig check-ins te organiseren met leidinggevenden. Dit zorgt ervoor dat problemen vroegtijdig gesignaleerd worden en medewerkers ondersteund worden in hun herstel. Door deze combinatie van extra verlofdagen en regelmatige check-ins creëer je als organisatie een ondersteunende omgeving waarin medewerkers niet alleen herstellen van stress, maar ook veerkrachtiger worden.
Een duurzaam welzijnsbeleid gaat verder dan alleen tijdelijke initiatieven. Steeds meer organisaties kiezen voor een integrale langetermijnstrategie gericht op zowel preventie als doorlopende ondersteuning. Bedrijven zoals Deloitte hebben bijvoorbeeld uitgebreide welzijnsprogramma’s geïntroduceerd, zoals ‘Deloitte Wellness’. Dit biedt medewerkers toegang tot apps voor stressmanagement, slaapmonitoring en welzijnscoaches. Zorg hierbij voor technologie die welzijn meetbaar maakt, zoals welzijnsapps of wearables, en maak welzijn onderdeel van het reguliere evaluatieproces binnen de organisatie. Deze proactieve aanpak helpt om welzijn in realtime te monitoren en preventieve maatregelen te nemen voordat problemen escaleren.
Uit onderzoek blijkt dat organisaties die welzijn centraal stellen, zoals Deloitte, een 20 procent lagere uitval door ziekte ervaren (Global Wellness Institute, 2022).
Een organisatiecultuur waarin openlijk over mentale gezondheid gesproken kan worden, draagt bij aan langdurig welzijn van medewerkers. Een mooi voorbeeld is Google. Google heeft een programma genaamd ‘Mental Health First Aid’, waarbij managers worden getraind om signalen van mentale gezondheidsproblemen te herkennen en vroegtijdig in gesprek te gaan met medewerkers. Uit hun onderzoek blijkt dat 67 procent van de medewerkers zich veiliger voelt wanneer deze gesprekken actief door leidinggevenden worden geïnitieerd,
Maak welzijn bespreekbaar door managers te trainen in het herkennen van mentale klachten en hen de tools te geven om op een positieve manier met medewerkers in gesprek te gaan. Zo creëer je een open en ondersteunende cultuur en blijft iemand duurzaam inzetbaar.
Dit artikel is geschreven door Renée Groenen, Junior HRM-professional bij Reijn.